2025 Yılı İçin Faiz İndirimine Sayılı Günler Kaldı: Fitch’ten Kritik Açıklama!

Fitch Ratings, Türkiye’nin 2025 yılının ilk çeyreğinde faiz indirimine gitmesini bekliyor. Yüksek enflasyonun ana zorluk olduğu belirtilirken, Türkiye ekonomisindeki dış kırılganlıkların azalması kredi notunun yükselmesine katkı sağladı.

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin faiz indirimine ne zaman gideceğine dair önemli bir öngörüde bulundu. Fitch, Türkiye’nin 2025 yılının ilk çeyreğinde politika faizinde indirime başlayacağını öngördüğünü açıkladı. Bu açıklama, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltmesinin ardından not görünümünü durağana çevirmesiyle geldi.

Fitch, "Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar" başlıklı bir webinar düzenleyerek Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Webinarın katılımcıları arasında Fitch Rating Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales de yer aldı. Morales, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikasını sürdürmesini beklediklerini ancak 2025’in ilk çeyreğinde faiz indirimine başlanacağı öngörüsünde bulundu.

Morales, Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinde dış kırılganlıkların ve finansman ihtiyaçlarının azalmasının etkili olduğunu belirtti. Ancak yüksek enflasyonun, Türkiye için ana politika zorluğu olmaya devam ettiğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin yavaşlamaya başladığını ifade eden Morales, "TCMB’nin para politikasında sıkı duruşun sürmesini ve gelecek senenin ilk çeyreğinde politika faizinde indirime başlayabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Morales, Türkiye’nin ekonomi programının yukarı yönlü sürprizleri olduğu gibi, politikanın tersine dönme riski ve para politikasında sıkı duruşun erken gevşeme riski taşıdığını da belirtti. Ancak ekonomi politikasına siyasi desteğin devam edeceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.

Fitch’in bu değerlendirmeleri, Türkiye ekonomisinin geleceği açısından kritik bir öneme sahipken, yatırımcılar ve piyasa analistleri tarafından yakından takip ediliyor. Faiz indirimlerinin, ekonomik büyüme ve istikrar üzerindeki olası etkileri ise tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.