Yoksulluk sınırının 60 bin lira olduğu bu dönemde, dünya genelinde insan ay sonunu getirebilmek için var gücüyle çalışmaya devam ediyor ve bir yandan 2025 yılında geçerli olacak asgari ücret ve emekli maaşlarına odaklanmış durumda.
Asgari ücreti ve emekli maaşlarının yanı sıra, işsizlik maaşı da merak edilen konular arasında yer alıyor. TÜİK'in son sistemlerine göre, performans oranı %8,5 olarak belirlendi. Ekonomik kriz nedeniyle uygulanan programların istihdam oranlarını düşürebileceği için oran oranlarının artabileceği öngörülüyor.
SGK UZMANINDAN İLK AÇIKLAMALAR
İşsizlik oranlarındaki artış oranı ile birlikte, oran oranlarının gelecekte nasıl olacağı da ortaya çıktı. SGK uzmanı İsa Karakaş, işsizlik maaşlarıyla ilgili ilk değerlendirmelerini paylaştı.
Karakaş, işsizlik maaşının toplam kişi tarafından merakla takip edildiğini belirttiğini söyledi:
"İşsizlik ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir. Aynı zamanda nafaka borçları dışında haczedilemez ve devredilemez. Kanuna göre işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin %80'ini geçemeyeceğinden, sigortalının kazançları ne kadar yüksek olursa olsun en fazla 15.880,54 TL olarak ödenmektedir.
Yılbaşından itibaren yapılan asgari ücret takviyesiyle birlikte, mevcut oran maaşı tavan ve taban tutarları da yeniden belirlenecek. 2025 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret hesaplandığında, işsizlik maaşlarında da yaklaşık %35 oranında bir artışın gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu artışa göre asgari ücret üzerinden maaşı aralıkları ödenen 7.940 TL'den 10.720 TL'ye çıkacak. Daha yüksek kazançlardan hesaplanan maaş maaşı ise 15.880 TL'den 21.438 TL'ye kadar yükselebilecek."
Bu değerlendirmeler, yılbaşında yapılacak asgari ücret zammıyla oranları maaşında da önemli bir artışın yaşanacağını gösteriyor.