2025'te Altın 3 Bin Dolar Olacak mı? Uzmanlardan Çarpıcı Öngörü

Altın fiyatlarının geleceği, yatırımcılar ve analistler arasında geniş bir merak konusu olmaya devam ediyor. 2025 yılı için dikkat çeken tahminler ortaya çıkarken, değerli metalin ons fiyatının 3 bin dolara yükselebileceği öngörülüyor.

Küresel piyasalarda bu hafta odak noktası Jackson Hole toplantısı olurken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmanın faiz patikasına dair ipuçları vereceği beklentisiyle altın fiyatlarına dair tahminler dikkat çekiyor.

Altının güvenli liman olarak çekiciliğine vurgu yapan BMI Baş Emtia Analisti Sabrin Chowdhury, 2024'ü "altının birden fazla zirveye ulaşmasının beklendiği yıl" olarak tanımladı. Chowdhury, 2024'ün seçim yılı olmasına, Ukrayna'nın Rusya'ya yeniden saldırmasına ve Ortadoğu'daki artan gerilimlere atıfta bulunarak, "Altın belirsizlikten güç alıyor ve belirsizlik zirvede" ifadelerini kullandı.

ALTIN FIYATLARINI ETKILEYEN FAKTÖRLER

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin bu ayın başlarında Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın misilleme tehditleri, İsrail ve İran'ı doğrudan bir çatışma noktasına getirdi. İsrail ordusunun yüksek alarma geçmesi ve ABD'nin bölgeye güdümlü füze denizaltısı göndermesi, piyasalarda tansiyonu artırdı.

Fed'in faiz indirimi patikası da altın fiyatları üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. Temmuz ayında yapılan Fed toplantısı, yatırımcıların gelecek ay faiz indiriminin gündeme gelebileceğine dair güvenini artırdı. Düşük faiz oranları, altını daha cazip hale getirerek, faiz getiren varlıklarla rekabetini güçlendiriyor.

TAHMINLER VE BEKLENTILER

BMI analisti Chowdhury, "Fed muhtemelen gelecek ay faiz indirimine başladığında, altının ons fiyatı 2 bin 700 dolara ulaşabilir" şeklinde bir tahminde bulundu. Citi analistleri ise, altın yatırımcı duyarlılığının üç ila altı aylık dönemde yükselişe geçmesini öngörüyor. Banka, 2025 ortası itibarıyla altının ons fiyatının 3 bin dolar seviyesine ulaşabileceğini belirtirken, dördüncü çeyrekte fiyatın 2 bin 550 dolara gerileyebileceğini tahmin ediyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.