2025'te emekliler ve memurların alacağı zam miktarı SGK Uzmanı Erdursun tarafından açıklandı!

Erdursun, milyonlarca memur ve emekliyi etkileyen zam oranlarıyla ilgili hesaplamalarını paylaştı. Son dönemde enflasyon nedeniyle alım gücü azalan memurlar ve emekliler, Ocak ayında yapılacak zamla ilgili beklentilerini artırmış durumda.

Erdursun, milyonlarca memur ve emekliyi etkileyen zam oranlarıyla ilgili hesaplamalarını paylaştı. Son dönemde enflasyon nedeniyle alım gücü azalan memurlar ve emekliler, Ocak ayında yapılacak zamla ilgili beklentilerini artırmış durumda. Ancak SGK Uzmanı Erdursun'un açıklamaları, beklenen zam oranlarının istenen seviyede olmayabileceğini gösteriyor. Bu değerlendirmeler, zam beklentisi içinde olan milyonlarca insanı düşündürecek nitelikte.

Erdursun, Dünya gazetesinde yayımlanan köşe yazısında, "Memur ve tüm emeklilere 2025’te zam yapılmayacak" şeklinde ifadeler kullandı.

ZAM VE ENFLASYON ARASINDAKİ FARK

Erdursun, 2025 yılında memur ve emeklilere sadece enflasyon farkı verileceğini belirterek, "Zam ve enflasyon farkı kavramları farklıdır. Zam, bir mal veya hizmetten daha fazla alınması için gelire eklenen miktardır. Enflasyon farkı ise fiyat artışları sonucunda değer kaybeden gelirin eski değerine dönmesini sağlamak için yapılır" dedi.

Oluşacak enflasyon farklarına ilişkin tahminlerini şöyle açıkladı:

"2024 yılının ikinci altı ayı için memurlarda enflasyon farkının yüzde 10-11, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise ortalama yüzde 15-16 civarında olmasını bekliyoruz. Bu durumda, memurlara yüzde 10-11, memur emeklilerine yüzde 10-11, SSK, Bağ-Kur ve Banka Sandığı emeklilerine ise yüzde 15-16 oranında enflasyon farkı (halk dilinde zam) yapılabileceğini söyleyebilirim."

EMEKLİ AYLIKLARINDA GÜNCELLEME GEREKİYOR

Erdursun, 2023 Temmuz ayında memurlara yapılan 8.077 TL'lik seyyanen artışın, memurların enflasyon sonrası kayıplarını bir miktar telafi ettiğini, ancak emeklilere aynı düzeltmenin yapılmadığını hatırlattı. "2023 Temmuz ayında 8.077 TL olarak yapılan seyyanen artışın değeri, Ocak 2025'te yaklaşık 14.000 TL seviyelerine yükselebilir. Bu nedenle, emekli aylıklarının güncel değerine ulaşabilmesi için emeklilere seyyanen bir zam yapılıp bunun üzerine enflasyon farkı verilmesi gerekiyor. Emekli aylıklarının hesaplama sistemi ve TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları, emekli aylıklarının değerini düşürüyor" dedi.

Erdursun, "Emekli aylıkları güncellenirken, bu iyileştirmenin kök aylığa yapılması ve tamamlanan aylık uygulamasının sona ermesi gerektiğini" de vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.