2025’te her sorguya ücret! Noter, barolar ve dijital vergi dairesi değişiyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, dijital platformlarında yapılacak her sorgu için ücret talep etmeye başlıyor. 2025 yılı itibarıyla noterler, barolar, tecim şirketleri ve bankalar, vergi dairesi üstünden yapılan sorgular için katılma oranı ödeyecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2025 yılı itibarıyla dijital vergi dairesi ve interaktif vergi dairesi platformları üzerinden yapılacak sorgulamalar için ücret uygulamaya başladı. Artık şirketler, odalar, barolar, noterler ve çeşitli tüzel kişiler, vergi kimlik numarası ve TC kimlik numarası doğrulama gibi hizmetlerden yararlanabilmek için belirli bir ücret ödeyecek. Bu ücret, sorgulama başına en az 0,35 TL olacak.

ÜCRET ALINACAK HIZMETLER 

Yeni düzenlemeye göre, vergi kimlik numarası doğrulama, TC kimlik numarası doğrulama ve vergi levhası doğrulama gibi sorgulamalardan ücret alınacak. Bu hizmetlerin her biri, sorgulama başına belirli bir ücretle ücretlendirilecek ve kamu kurumları, bankalar, ticaret şirketleri gibi tüzel kişiler bu hizmetlerden faydalanabilmek için ödeme yapacak.

ÖDEME YAPACAK KURUMLAR

Yeni düzenlemeye göre, bankalar, ticaret şirketleri, sigorta şirketleri, finansal kuruluşlar ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları gibi tüzel kişiler, sistem üzerinden her sorgu için katılma payı ödeyecek.

KATILMA PAYI ÖDEMELERI

Katılma payları, her takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla hesaplanacak ve ödemeler, takip eden ayın sonuna kadar yapılacak. Süresinde ödeme yapılmayan kurumların vergi dairesi sistemlerinde veri paylaşımı yapılmayacak ve gecikme zammı uygulanacak.

KAPSAMIN GENIŞLEMESI

Daha önce yalnızca bazı vergi işlemleri için ücret alınan bu sistemde, 2025 itibarıyla vergi kimlik numarası ve TC kimlik numarası doğrulama gibi yaygın kullanılan hizmetlerde de ücret alınmaya başlanacak. Bu değişiklik, ticari işlemler yapan şirketler ve meslek kuruluşları için mali bir yük oluşturacak.

VERI PAYLAŞIMI VE EK ÜCRETLER

Yeni düzenleme, veri paylaşımı yapan tüzel kişiler için de ücret uygulanacak. Toplu veri alımı ve paylaşımı yapan kurumlar, veri sayısına ve kapsamına göre ek ücret ödeyecek. Bu düzenleme, dijital vergi işlemlerinin artan yoğunluğuyla birlikte GİB için önemli bir gelir kaynağı yaratmayı amaçlıyor.

İşte, şirketlerden, noterlerden, odalardan alınacak hizmet bedelleri:

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.