Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan Eğirdir Gölü, azalan mevsimsel yağışlar nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Tedbir alınmazsa, gölün 2028'de bölünme riski bulunuyor, çünkü göl, içme ve sulama amaçlı en büyük havza olarak hizmet veriyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Eğirdir Gölü'nün kuraklık riskine karşı olası olumsuz etkilerini önlemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı nehir havzası yönetim planı projesini yürütüyor.
Proje hakkında bilgi veren Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, Eğirdir Gölü'nün sosyo-ekonomik açıdan kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Gölün sürdürülebilir etkin kullanımı için eleştiri su seviyeleri mevcut. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin muhtemel kuraklık etkilerine ek olarak tarımsal sulamada su kullanımı birleştiğinde göl su seviyesinin hızlı bir şekilde eleştiri seviyelere ulaştığı gözlenmiştir. Kritik seviyelerden en önemlilerinden bir tanesi de 913 metre ve bunu kuruma noktası olarak da adlandırabiliyoruz. 913 metre su koduna ulaşıldığı zaman gölün Hoyran bölümü ile arasında yer alan boğaz tamamen kuruyacak ve göl iki parçaya ayrılacak. Sonrasında da gölün eski haline gelmesi belki de mümkün olmayacaktır," ifadelerini kullandı.
Gölün su seviyesinin daha da düşmemesi için gereken önlemler hakkında konuşan Kaçıkoç, modelleme çalışmalarının sonuçlarının test edilmiş ve uygulanabilir eylem planlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bölgedeki iklim değişikliği etkilerine karşı dayanıklılığın artırılması ve gölün verimli bir şekilde kullanılmasının sağlanması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Kaçıkoç, "Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesi çerçevesinde modelleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz," sözlerini söyledi.