Dünya genelinde 2030 yılına kadar yaşlı nüfusun, genç nüfusu geçeceği ve 2050 yılına gelindiğinde 65 yaş ve üzerindeki kişilerin sayısının iki katına çıkarak 1,6 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Japonya, nüfusunun yüzde 30'unu 65 yaş ve üzerindekilerin oluşturmasıyla en yaşlı nüfusa sahip ülke konumunda bulunuyor.
Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre, küresel nüfus 2030'da ortalama 8,5 milyar, 2050'de 9,7 milyar ve 2100'de 10,4 milyar kişiye ulaşacak. 2030 yılı itibarıyla, 65 yaş ve üzerindekilerin sayısının, 5 yaş altı çocuk nüfusunu ikiye katlaması bekleniyor. Genç nüfus, BM tarafından 15-24 yaş arası olarak tanımlanıyor.
Yaşlı nüfusun artışı dikkat çekiyor; 1950'de her 20 kişiden biri 65 yaş ve üzerindeyken, 2021'de bu oran 10 kişiden birine çıkmış durumda. 2050'de ise bu yaş grubunun dünya nüfusunun altıda birini oluşturması bekleniyor.
Asya ve Avrupa, en yaşlı nüfusların bulunduğu bölgeler olarak öne çıkıyor. Japonya'nın ardından, İtalya yüzde 23 ile ikinci sırada yer alıyor. Finlandiya, Portekiz ve Yunanistan'daki yaşlı nüfus oranları ise yüzde 22 civarında. Ayrıca, Hong Kong ve Güney Kore'de 65 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 40'a ulaşarak Japonya'yı geçeceği öngörülüyor. Güney Avrupa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin 65 yaş üzeri oranlarının yüzde 21'e ulaşmasıyla "dünyanın en yaşlı bölgesi" olarak tanımlanıyor.
Gelişmekte olan ülkelerde yaşlı nüfus artışı, gelişmiş ülkelerden daha hızlı gerçekleşiyor. 2050 yılına kadar dünya üzerindeki yaşlı nüfusun büyük bir kısmının gelişmekte olan ülkelerde bulunacağı tahmin ediliyor. Gelişmiş ülkeler, yaşlı nüfusun sosyal gereksinimlerini karşılamak için uzun süredir politikalar geliştirmişken, gelişmekte olan ülkelerin bu konuda yeterli altyapıya sahip olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle, bu ülkelerin yaşlanan nüfusun gereksinimlerine yönelik harekete geçmeleri önem taşıyor.
1 Ekim "Dünya Yaşlılar Günü" dolayısıyla her yıl belirli bir tema çerçevesinde etkinlikler düzenleniyor. 2024 yılı teması, "Onurlu Yaşlanma: Dünya Genelinde Yaşlı Bireyler için Bakım ve Destek Sistemlerinin Güçlendirilmesinin Önemi" olarak belirlendi.
Yaşlanan nüfusa sahip toplumların, bu nüfus grubunun ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal ve fiziksel çevreleri oluşturması gerekiyor. Özellikle bunama gibi rahatsızlıklara sahip yaşlılar için sağlık, bakım ve sosyal hizmetlere olan talep giderek artmakta. Bu bağlamda, yaşlıların haklarının korunması, onurlarına saygı gösterilmesi ve bu yaklaşımların teşvik edilmesi hedefleniyor. BM, ileri yaştakilere yönelik bakım ve refakat sistemlerinin güçlendirilmesi ve mevcut mevzuatların gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor.