Yeni araştırmalara göre, 2022 ile 2050 arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresi yaklaşık 5 yıl artacak. Bu artışla birlikte kadınların yaşam süresi 80,5'e, erkeklerinki ise 76'ya çıkacak. Ancak, sağlıklı yaşam süresindeki artışın sadece 2,6 yıl olması dikkat çekiyor. Bu durum, yaşam süresindeki uzamaya rağmen sağlıklı yaşam süresindeki kısıtlamanın önemini vurguluyor.
2022 ile 2050 arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresinin neredeyse 5 yıl artacağı açıklandı. Araştırmaya göre, bu artış erkeklerde 4,9 yıl, kadınlarda ise 4,2 yıl olacak. Kadınların beklenen yaşam süresi 76,2 yıldan 80,5 yıla, erkeklerin ise 71,1 yıldan 76 yıla çıkacak.
204 ülkede risk faktörleri incelendiği 2021 Küresel Hastalık Yükü Çalışması'nda, en yüksek artışın beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu bölgelerde görüleceği kaydedildi. Bu durum, ülkeler arasındaki yaşam süresi farkının azalacağı anlamına geliyor.
The Lancet dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından Dr. Chris Murray, "Genel olarak beklenen yaşam süresindeki artışa ek olarak, coğrafyalar arasındaki yaşam süresi eşitsizliğinin azalacağını tespit ettik" dedi.
Bilim insanları, dünya genelinde beklenen bu artışın kardiyovasküler hastalıklar, COVID-19 ve bulaşıcı hastalıkları önlemeye yönelik halk sağlığı tedbirlerinden kaynaklandığını belirtiyor.
Ancak, yeni araştırmanın önemli bir bulgusu da beklenen yaşam süresindeki artışa rağmen bu yılların sağlıklı bir şekilde geçmeyecek olması. Araştırmaya göre, "sağlıklı yaşam süresi" 2022'den 2050'ye kadar sadece 2,6 yıl artarak 64,8 yıldan 67,4 yıla çıkacak. Bu artış, beklenen yaşam süresinin neredeyse yarısına denk geliyor.