British Journal of Sports Medicine’de çevrimiçi yayınlanan araştırmaya göre, her günde 25 dakikalık fiziksel aktivite, hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanan artan ölüm riskini dengelemek için yeterli.
Ancak bulgular, her gün oturularak geçen bir hayat tarzının ölüme çok daha yakınlaşmak anlamına geldiğini ortaya koyuyor. Gelişmiş ülkelerde yetişkinler her gün ortalama 9 ila 10 saatini oturarak geçiriyor; bu da çoğunlukla çalışma saatleri sırasında. Araştırmacılar, aşırı hareketsiz bir yaşam tarzının yüksek ölüm riskiyle ilişkili olduğunu açıkladı.
Uzun süreli oturma süresine karşı fiziksel aktivitenin faydaları üzerine daha önce yayınlanmış araştırmaların çoğu, toplu verilere dayanıyordu. Bunun üstesinden gelmek için araştırmacılar, fiziksel aktivitenin hareketsiz geçen süre ile ölüm arasındaki ilişkiyi değiştirip değiştiremeyeceğini araştırıyordu. Bunun için araştırmacılar bireysel katılımcı verilerini bir araya toplayıp durumu incelediler. Norveç Tromso Araştırması 2015-16’dan 2003 ile 2019 yılları arasında toplanan Bireysel katılımcı verileri; İsveç Sağlıklı Yaşlanma Girişimi (HAI) 2012-19; Norveç Ulusal Fiziksel Aktivite Araştırması (NNPAS) 2008-09; ve ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması (NHANES) 2003-06 gibi çalışmalar yapıldı. Çıkan sonuca göre oturarak çalıştığınız bir işiniz olsa dahi günde 25 dakika egzersiz yapıyorsanız ölümle karşılaşma riskinizi yine de düşürmüş oluyorsunuz. Günde 25 dakika ise sağlığımız için sağlayabileceğimiz bir süre denebilir.