CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Meclis'te yarın sona erecek olan bütçe görüşmeleriyle ilgili İleri'den Tugay Candan'a konuştu. Şeker, "Bütçe rehin alınıyor. Doğmamış çocuğa don biçilmez, ancak bu iktidar 25 yıl sonra doğacak çocuğa biçilecek bezin de vergisini bugünden harcamış durumda” dedi.
CHP’li Ali Şeker, Meclis’te artık sonuna gelinen bütçe görüşmeleriyle ilgili, “Doğmamış çocuğa don biçilmez, ancak bu iktidar 25 yıl sonra doğacak çocuğa biçilecek bezin de vergisini bugünden harcamış durumda” dedi.
2020 bütçesinin TBMM’ye 1 trilyon 95 milyar olarak sunulduğunu söyleyen Şeker, böylece bütçenin ilk defa 1 trilyon liranın üzerine çıktığına dikkat çekerek, “İktidarın başkanlık rejimi dediği, tek adam rejimi görüşmelerinde söylediğimiz ucubeliklerden biri daha gerçekleşmiş oldu. Eğer getirilen bu bütçeyi TBMM reddederse, Saray 2019 bütçesini yeniden değerleme oranında (% 22.58) artırıp 1 trilyon 178 milyar harcama yetkisine sahip olacak. Ayni Deli Dumrul projeleri gibi. Bütçe TBMM’den geçerse Saray 83 milyar lira daha az, geçmezse 83 milyar lira daha fazla harcama yapma ve vergi toplama yetkisine sahip olacak” ifadelerini kullandı.
‘BAŞKANLIK SİSTEMİYLE BİRLİKTE MECLİS’İN BÜTÇE YAPMA HAKKI ELİNDEN ALINDI’
Saray’dan gönderilen bütçenin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda virgülüne dokunulmadan Genel Kurul’a getirildiğini, Genel Kurul’da da bu durum değişmeyeceğinin görüldüğünü belirten Şeker, Başkanlık sistemi ile birlikte Meclis’in bütçe yapma hakkı da fiilen elinden alınmış oldu. Yani halkın temsilcileri vasıtasıyla bütçesini kullanma hakkı elinden alınmış oldu” dedi.
‘BU BÜTÇENİN SAVUNULMASI MÜMKÜN MÜ?’
AKP vekillerinin bütçe görüşmelerinde takındığı tutuma ilişkin ise 2020 bütçesinde 139 milyar lira faize ayrılmış pay olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Saray’ın ‘biz bu projeleri cebimizden tek kuruş harcamadan yapıyoruz’ diye her yerde anlattığı, benim ise ‘ekonominin kara deliği’ dediğim Kamu Özel İşbirliği yöntemiyle yapılan şehir hastaneleri, köprüler, otoyollar için 18.9 milyar lira pay ayrılmış durumda. Örneğin, 2022’de Sağlık Bakanlığı bütçesinin üçte biri kira ve hizmet alımı ödemeleri için müteahhitlerin cebine gidecek.
Bu bütçenin savunulması mümkün mü? Ama oluyor işte. İktidar partisinin milletvekilleri Meclis’in elinden alınan bütçe yapma yetkisi karşısında hiçbir tepki vermezken, Saray’ın bütçesine güzellemeler yapıp kendilerini inkar etmeye devam ediyor. Bakanlar yatırıma pay kalmayan rehin alınmış bütçelerini savunmak zorunda kalıyor."
‘2020 BÜTÇESİNDE HALK ADINA DAHA ÇOK VERGİ VAR’
“Bütçede halk adına ne var?” sorumuza yanıt veren CHP İstanbul Milletvekili, “2020 bütçesinde, bundan önceki Saray-AKP bütçelerinde olduğu gibi halk adına yine bir şey yok. Ya da belki şöyle söylemeliyim; 2020 bütçesinde halk adına daha çok vergi var” şeklinde konuştu
‘GELECEĞİN VERGİLERİ BUGÜNDEN YANDAŞLARA AKTARILDI’
AKP’nin iktidar olduğu 18 yılda, Cumhuriyet döneminin 250-300 milyar dolarlık yatırımlarını, tüm birikimlerini 70 milyar dolara peşkeş çektiğini, özelleştirmelerle sattığını ifade eden Şeker, Kamu Özel İşbirliği projeleriyle de geleceğin vergilerinin de bugünden yandaşlara aktarıldığını vurguladı. İç ve dış borç stoğu 2019 Ekim ayı rakamlarıyla 1 trilyon 260 milyar 725 milyon TL’ye ulaştığına dikkat çeken Şeker, şöyle devam etti:
“Bütçede yatırım yok, dolayısıyla işsizliğe çözüm yok. Dünya güvenli sürdürülebilir gıda üzerine çözümler bulmaya çalışırken 2020 bütçesinde tarımın sorunlarına dair bir çözüm de yok. Ama çiftçinin alacaklı olduğu destekleme primlerine değil, müteahhit ödemelerine öncelik var. Yandaş müteahhitlere iş yaratmak için İstanbul’a ve yandaşa kanal açma çabası var. İflaslarla boğuşan KOBİ’lere çözüm yok. Emekçiye, toplamda en çok gelir vergisi ödeyen asgari ücretliye dair bir çözüm yok. Çünkü yatırıma ve üretime aktarılması gereken kaynaklar yandaş şirketlerin ve yandaş müteahhitlerin desteklenmesi için kullanılacak Saray’ın bütçesinde…
Bütçede halk yani memurlar, ücretliler, tarımla uğraşanlar, asgari ücretli çalışanlar, plaza çalışanları, beyaz yakalılar, mavi yakalılar, esnaflar, emekliler, tüketiciler attıkları her adımda vergi veren taraftalar. Yandaşlar ise, halktan alınan vergilerin aktarıldığı tarafta.”
‘İKTİDAR 25 YIL SONRA DOĞACAK ÇOCUĞA BİÇİLECEK BEZİN VERGİSİNİ BUGÜNDEN HARCADI’
Geçmişte ödenilen vergilerin halka yol, su, elektrik, hastane olarak döndüğünü; şimdi ise hastaneler, enerji santralleri ve yolların halka vergi olarak döndüğünü belirten Şeker, “Peki, bu arada toplanan vergiler nereye gidiyor? On yıllar boyunca sürecek yandaşa kapitülasyon imtiyazları sağlayan, halka ihanet maddeleri dolu sözleşmelerle 20-25 yıl sonrasının bütçesi bugünden yandaş müteahhitlerin uhdesine alınıyor; adeta bütçe rehin alınıyor. Doğmamış çocuğa don biçilmez, ancak bu iktidar 25 yıl sonra doğacak çocuğa biçilecek bezin de vergisini bugünden harcamış durumda” dedi.