250 lira kiraya 250 bin lira tazminat

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kaçak olduğu gerekçesiyle İBB tarafından yıkılan evini haberleştiren Cumhuriyet Gazetesi'ne 250 bin liralık dava açtı. Dava gerekçesinde, haberin Altun'un şeref ve haysiyetini ihlal ettiği öne sürüldü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kaçak olduğu gerekçesiyle İBB tarafından yıkılan evini haberleştiren Cumhuriyet Gazetesi'ne 250 bin liralık dava açtı. Dava gerekçesinde, haberin Altun'un şeref ve haysiyetini ihlal ettiği öne sürüldü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yer alan Kuzguncuk’ta evinin önünde bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait araziyi kiralamış adından da yol, şömine ve çardak gibi peyzaj düzenlemesi yaptırmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri de kaçak olduğu gerekçesiyle söz konusu yapıları yıkmıştı. Altun, yıkım haberini  "Boğaz'da kaçak var" başlığıyla haberleştiren Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Olcay Büyüktaş, haberde imzası bulunan Hazal Ocak ve Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık AŞ’den 250 bin liralık dava açtı.

'KAMUOYUNU BİLGİLENDİRME AMACI TAŞIMADIĞI' ÖNE SÜRÜLDÜ

Atun’un avukatları tarafından İstanbul Anadolu 30. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde yapılan haberlerin Altun’un şeref ve haysiyetini ihlal ettiği ifade edildi ve “Boğaz’da kaçak var” başlıklı haberin kamuoyunu bilgilendirme amacı taşımadığı öne sürüldü.

KİŞİLİK HAKLARI AĞIR ŞEKİLDE İHLAL EDİLMİŞ

Kamusal görev ve faaliyetleri nedeniyle Fahrettin Altun hakkında sistematik iftira kampanyalarının yürütüldüğü iddia edilen dava dilekçesinde yapılan haberler ve sosyal medya paylaşımları ile Altun’un kişilik haklarının ağır şekilde ihlal edildiği aktarıldı. Dilekçede, “Yaşadığımız bu meşakkatli günlerde bir kamu hizmeti olan gazeteciliğin mesleğini siyasi ve rövanşist muhalif emellere alet ederek gerçekleri açıkça çarpıtma pahasına gazetecilik adı altında Şubat 2020’de hazırlığı başlamış usulüne uygun kiralama işlemi bahane edilerek müvekkil aleyhine suç kaçak, dolandırıcılık, yıkım manşetleri altında yürütülmekte olan faaliyetin hukuka aykırı bir şekilde kişilik haklarına zarar vermiştir” denildi. Söz konusu habere ilişkin erişim engeli alındığının anımsatıldığı dilekçede erişim engeli kararı Altun’un kişilik haklarının ihlal edildiğinin hüküm altına alınması olarak değerlendirildi. Altun, 14 Nisan’da yayınlanan “Boğazda Kaçak Var” haberi nedeniyle 150 bin TL, 15 Nisan’da yayınlanan, “CHP: Dolandırıcılık” başlıklı haber nedeniyle 50 bin TL ve 29 Nisan’da yayımlanan “Suçumuz suçu ifşa suçumuz kaçağa suçüstü yapmak” başlıklı haber nedeniyle de 50 bin TL manevi tazminat talep etti.

TERÖR SORUŞTURMASI BAŞLATILMIŞTI

Altun'un İBB'nin kaçak olduğu gerekçesiyle yıktığı evine ilişkin  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “terör” soruşturması başlatılmış, Olcay Büyüktaş Akça, İpek Özbey, Hazal Ocak ve foto muhabiri Vedat Arık İstanbul Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade vermişti. İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hâkimliği de söz konusu haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli getirmişti. Fahrettin Altun’a bağlı Basın İlan Kurumu (BİK) da Altun’un şikâyeti üzerine Cumhuriyet gazetesine 35 gün süreyle resmî ilan ve reklamların kesilmesi cezası vermişti. Altun’un evinin fotoğraflarını çektiği gerekçesiyle de, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş ve ‘talimatı ben verdim’ diyen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında da soruşturma başlatılmış, iki isim savcılıkta ifade vermişti. (HA)  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.