Daha önce sadece çene kemiği ve dişleri bulunan ve yaklaşık 3,8 milyon yıl önce yaşayan atamız Australopithecus-aferensis'in yüz kemiği bulundu ve neye benzediği ortaya çıktı.
3.2 milyon yıllık Australopithecus-aferensis kadını Lucy’den çok önce günümüz insanın soyağacına dahil olan başka öncü insanlar da vardı. Australopithecus anamensis 4 milyon yıl kadar önce yaşıyordu. Ne var ki bu hominini türünün ne şekilde göründüğü bilinmiyordu. Çünkü bugüne dek sadece çene kemiği ve dişleri bulunmuştu. Ama artık yüzünün neye benzediği biliniyor. Hatta yüzü bilgisayarda “canlandırıldı” ve tanımlar Nature dergisinde yayımlandı.
KÜÇÜK BEYNE SAHİPLER
Buna göre 3.8 milyon yıl önceki atalarımızın, çenesi öne doğru çıkık ve kafatasının üst kısmı da dar ve uzun biçime sahip ki, bu da daha küçük bir beyne işaret ediyor. Söz konusu kafatası 2016 yılında Etiyopya’daki Woranso-Mille bölgesinde bulunmuştu. Cleveland Doğa Tarihi Müzesi’nde çalışan Yohannes Haile-Selassie yönetimindeki ekip, kafatasını o zamandan bu yana inceleyip tarihlendirdi. Tahminlere göre, kafatası yetişkin bir erkeğe ait ve MRD-VP-1/1 olarak isimlendirildi. MRD-VP-1/1, modern insanın da çıkış noktası olan soyağacı temelini kökünden karıştırdı. Çünkü bugüne dek A. anamensis’in, Lucy’nin doğrudan atası olduğu sanılıyordu. Ve A.anamensis’in doğrudan doğruya A.afarensis olarak evrildiği düşünülüyordu. Fakat kafatası özellikleri daha diğer hominini türleri özelliklerine işaret ettikleri için bu tahmini tartışmaya açıyor. Dahası araştırmacılar, yeni keşfedilen kafatası sayesinde diğer fosil buluntularını da daha iyi sınıflandırabildiler. Bu şekilde söz konusu iki Australopithecus türünün en az 100 bin yıl boyu birbirine paralel olarak varlıklarını sürdürdükleri ortaya çıkmış. Bu da iki farklı evrim çizgisi anlamına geliyor diyor uzmanlar.
A 3.8- million-year-old hominin cranium from Woranso-Mille, Ethiopia, Nature, 29.8.2019 Age and context of mid-Pliocene hominin cranium from Woranso-Mille, Ethiopia, Nature 28.08.2019.