3 ay içinde seçime mi gidilecek?

Meclis İç Tüzüğü'nün "Milletvekillerinin Devamsızlığı" başlıklı 138. maddesi, mazeretsiz ve izinsiz olarak bir ay içinde beş bileşime katılmayan üyelerin milletvekilliklerinin düşürülmesini öngörüyor. Bunun için Meclis...

Meclis İç Tüzüğü'nün "Milletvekillerinin Devamsızlığı" başlıklı 138. maddesi, mazeretsiz ve izinsiz olarak bir ay içinde beş bileşime katılmayan üyelerin milletvekilliklerinin düşürülmesini öngörüyor. Bunun için Meclis Başkanlık Divanı'nın durumu tespit ederek, Anayasa ve Adalet Komisyonu'na göndermesi ve Komisyon'un hazırlayacağı raporun, Meclis Genel Kurulu'nda en az salt çoğunluğun oyuyla kabul edilmesi gerekiyor.

Akşam'ın haberine göre, HDP'li vekiller "Meclis çalışmalarına katılmama" kararını sürdürür ve Meclis Başkanlığı "devamsızlık" nedeniyle ilgili süreci işletirse, cezaevinde tutuklu bulunan 9 HDP'li dışındaki diğer 50 HDP'linin vekillikleri TBMM kararıyla düşürülmüş olacak.

Anayasanın "Ara Seçimler" başlıklı 78. maddesi ise Meclis'teki 550 milletvekilinin yüzde 5'ini oluşturan 28 sandalyenin boşalması halinde, üç ay içinde ara seçimlere gidilmesini öngörüyor. HDP'lilerin vekillikleri "devamsızlık" nedeniyle sona ererse, TBMM'de 50 sandalye boşalmış olacak ve Anayasada öngörülen ara seçim zorunluluğu ortaya çıkacak. Buna göre 50 HDP'li, 20 ayrı ilden seçilerek milletvekili olmuştu. Bu durumda vekilliklerin boşalacağı illerde seçim yapılabilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Hakan Fidan, Riyad'a gidiyor
Seçim Gecesi Skandallarına Bir Yenisi Daha Eklendi: AKP'li Belediye'den 100 Milyon Liralık Fatura!
AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
Salona seyirci alınmıyor
Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak