Bilim insanları, 3.500 yıl önce yaşamış Mısır firavunu I. Amenhotep'in yüzünü dijital ortamda yeniden yarattı. Mısır'ın 18. Hanedanlığının ikinci hükümdarı olan Amenhotep, 35 yaşındayken mumyalanmadan önce öldüğü düşünülüyor. Krallar Vadisi'nde, diğer firavunların mezarlarının yanı sıra ilk olarak Amenhotep'in de gömüldüğü biliniyor.
Amenhotep, hükümdarlığı döneminde Mısır'ı barış ve refah içinde yönettiği için ölümünden sonra tanrı olarak tapınılmaya başlandı. Brezilyalı grafik tasarımcı Cicero Moraes, firavunun yüzünü dijital olarak canlandırarak, tarihi bir keşif yaptı. Adli yüz rekonstrüksiyonu alanında uzmanlaşan Moraes, çeşitli yöntemler kullanarak Amenhotep'in yüzünü oluşturdu.
Bu süreçte, canlı donörlerden alınan bilgisayarlı tomografi (BT) tarama verileri kullanıldı. Donörlerin kafatasları, firavunun kafasıyla eşleştirilerek yeniden oluşturuldu. 2021 yılında yapılan BT taramaları sayesinde, Amenhotep'in kafatasının yapısı detaylı bir şekilde incelendi. Elde edilen verilere göre, firavunun ölüm sebebi belirlenemedi fakat 35 yaşında hayatını kaybettiği düşünülüyor. Ölümünden sonra, muhtemelen mezar soyguncuları veya mumyayı yeniden saranlar tarafından alınan yaralanmalarla karşılaştığı belirtildi.
Moraes, projeksiyon verilerini birleştirerek tarihi kostümlerle tamamlanmış bir büst oluşturdu. Firavunun yüzü ortaya çıktığında, heykellerde tasvir edilen tanrıyla uyuşmadığını fark etti. I. Amenhotep'in kafasında retrognatizm adı verilen bir durumun gözlemlendiğini ve bunun çoğu zaman heykellerde doğru bir şekilde yansıtılmadığını ifade etti.
Amenhotep'in saltanatı, babası Ahmose I'in Hiksos istilacılarından Mısır'ı kurtarmasından sonra geldi ve antik Mısır'da bir altın çağın başlangıcını temsil ediyor. Yeni Krallık dönemi, zenginlik ve güvenlik sunuyordu; I. Amenhotep aynı zamanda Libya ve Kuzey Sudan'a karşı başarılı askeri harekâtlar düzenlemişti. Firavunun adı, "Amun tatmin oldu" anlamına geliyordu ve bu, eski Mısır'ın hava tanrısına yapılan bir atıftı.