31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanırken dikkate almanız gerekenler! İşte oy kullanma kılavuzu!

Yarın, 31 Mart 2024 Pazar günü, Türkiye'de yeni yerel yöneticilerin seçimi için sandık başına gidilecek. 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmen ve 1 milyon 32 bin 610 genç oy kullanacak. Toplamda 34 siyasi parti adayı yarışacak ve 206 binden fazla sandık kurulacak.

Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği belirtiliyor. Ayrıca, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin de yapılacağı ifade ediliyor. Seçmenlerin oy kullanma süreci, kayıtlı oldukları sandıklarda adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında belirtilen yer ve sandıkta gerçekleşecek. Oy kullanma işleminin adımları da 5 aşamada gerçekleşecek.

1 - HANGİ SANDIKTA VE NEREDE OY KULLANACAĞINI ÖĞRENME

Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini YSK'nin web sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler. Oy verme günü, seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde, ayrıca bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 arasında olacak.

Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlenmiştir. Oy verme süresi dolduktan sonra sandık başlangıcında bekleyen seçmenler, kimliklerinin kontrol edilmesinin ardından sırayla oylarını kullanabileceklerdir. Oy verme süresinin bitmesinden sonra gelen seçmenler oy kullanamayacaklardır.

2- SEÇMENİN ÜZERİNDE VATANDAŞLIK NUMARASI OLAN KİMLİK BELGESİNİ BULUNDURMASI GEREKECEK

Seçmen, oy kullanmak için sandık başına geldiğinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli ve resmi nitelikteki belgelerden birini sandık başkanına ibraz ederek seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini sunmayan seçmen oy kullanamayacak.

3- CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRİLMEYECEK

Oy verme yerlerine cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya iletişim sağlayıcı cihazların girmesi yasaktır. Bu tür cihazlar oy verme işlemi tamamlandıktan sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılmalıdır.

4- OY PUSULASINA MÜHÜR HARİCİNDE İŞARET KONULMAYACAK

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri adaylar için ayrılan bölümden dışarı taşmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oylarını kullanacaklar. Oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmamalı veya işaret konulmamalıdır; aksi halde oy geçersiz sayılabilir. Zarfa oy pusulası dışında herhangi bir şey konulmamalıdır. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecektir.

5- OY KULLANDIKTAN SONRA İMZA ATILACAK

Seçmen, oy pusulasını zarfa koyduktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yere imza atacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.