Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP'li milletvekilleriyle yaptığı toplantıda kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye dikkat çekti. Kayıt dışılığın haksız rekabet oluşturduğunu ve vergi kayıplarına yol açtığını belirten Şimşek, çözüm için çapraz denetim yapılması gerektiğini vurguladı.
"Kimse vergi vermek istemiyor" diyen Şimşek, kayıt dışılığı önlemek için devletten ispat yükümlülüğünü vatandaşa devretmenin önemli olduğunu ifade etti. Avrupa’daki uygulamalar örnek gösterilerek, bazı giderlerin vergiden düşürülebileceğini, ancak bunun kültürel bir değişim gerektirdiğini dile getirdi.
VERGİSİZ EVLER, ARABALAR VAR!
Bakan Şimşek, en düşük KDV oranının uygulandığı ekmek sektöründe bile fırıncıların fiş kesmediğini, bu alanda ciddi vergi kaçakları yaşandığını aktardı. Ayrıca, büyük şehirlerdeki yüksek değerli mülk alımlarında vergi beyanında bulunmayan kişiler ile lüks araç alımlarının denetlenmediğine dikkat çekerek, çapraz denetim olmadan etkili bir vergi sistemi oluşturulamayacağını belirtti.
Açıklamalarında örnekler de paylaşan Şimşek, "Bir vatandaşımız büyükşehirlerden birinde 32 daire almış ve vergi kaydı yok. Yılda 65 milyon liralık lüks araç satın alan birçok kişi var, ama gelirlerini izah edemiyorlar. Bu durumda ‘parayı nereden kazandığınızı kanıtlayın’ dediğimizde, çoğu kanıtlayamıyor. Çapraz denetim olmadan istediğimiz modeli hayata geçiremeyiz. Kredi kartı kullanımı ve vergi indirimleri gibi konularda gereken stratejileri geliştireceğiz" şeklinde konuştu.
ENFLASYON DÖVİZE YÖNELİMİ ARTIRIYOR
Enflasyonla mücadelede vatandaşların dövize yönelmesinin temel nedeninin uzun süredir çift haneli enflasyon olduğunu belirten Şimşek, "Vatandaşların enflasyondan korunmak amacıyla döviz, altın veya faize yönelmelerini suçlayamayız; bu durum enflasyonun bir sonucudur" dedi. Türkiye'nin dış borcunun yönetilebilir seviyede olduğunu ifade eden Şimşek, CDS primlerinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Cari açık sorununu ise katma değer artışı ile çözebileceklerini belirtti.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılacağını söyleyen Şimşek, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde katma değeri artırarak daha fazla gelir elde etmeyi ve cari açığı kalıcı olarak kapatmayı hedeflediklerini aktardı.
IBAN İLE ÖDEME UYGULAMASINA ELEŞTİRİ
Son olarak, lüks bir semtte yaşanan bir berber olayıyla esnafın kredi kartı yerine nakit veya IBAN üzerinden ödeme talep etmesini eleştiren Şimşek, bu durumun vergi kaçakçılığını artırdığını belirtti. "Bir arkadaşım İstanbul'da lüks bir semtte berbere gitti ve 2.500 lira fiyat çıkartıldı. Kartla ödeme alınmadığı için ‘üzerimde nakit yok’ dediğinde, esnaf ‘bankamatik yakında’ diyerek yanıt verdi. Arkadaşım, fahiş fiyat uygulandığını düşündü ve IBAN üzerinden ödeme yapılmasını önerdi. Ancak IBAN'ın sahibiyle ilgili belirsizlikler yaşandı. Bu tür durumlar, zihniyet sorununu ortaya koyuyor. Maliyede 5 bin 500 denetim elemanım var. Ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför, avukat var?" diyerek duruma dikkat çekti.