36 saat içinde 3 uzay roketini fırlattı

Birkaç yıl öncesine kadar bir uzay roketinin başarıyla fırlatılması insanlık için hayret ve hayranlıkla izlenecek bir manzaraydı. SpaceX ve Blue Origin gibi şirketler ise son yıllarda yaptıkları atılımla artık bu fırlatmaları olağan olaylar haline getirdi

 Bugün artık düzenli aralıklarla uzay roketleri fırlatılıyor ve Uluslararası Uzay İstasyonu ile malzeme alış verişi yapılıyor. O yüzden roket fırlatmaları eski görkemlerini yitirmiş durumda. Ancak SpaceX’in bu hafta gerçekleştirdiği başarı, roket f3ırlatmalarına alıştığımız bu dönemde bile hayranlık uyandıracak cinsten.

Elon Musk’ın kurucusu olduğu şirket, pazar sabahı gerçekleşen uzay uçuşunu da başarıyla gerçekleştirerek 36 saat içinde 3 uzay roketini başarıyla fırlatmış oldu. SpaceX böylece üst üste üç fırlatmayı en kısa sürede başaran uzay şirketi olarak yeni bir rekor kırdı ve tarihe geçti.

İlk olarak cuma akşamı NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden şirketin Starlink internet uydusu yörüngeye fırlatıldı. Onu cumartesi günü gerçekleşen ikinci fırlatma takip etti. Bu kez Kaliforniya’daki Vandenberg Uzay Üssü’nden Almanya ordusuna ait bir radar uydusu yörüngeye fırlatıldı. Son olarak ise pazar sabahı bir Falcon 9 uzay roketi, Globalstar haberleşme uydusunu yörüngeye taşıdı. Globalstar’ın haberleşme uydusu da Cape Canaveral’daki uzay merkeziden fırlatıldı. Bu fırlatmalarda kullanılan üç roketin üç roketi de başarıyla geri döndü ve tekrar kullanılmak üzere bakıma yönlendirildi.

Bildiğiniz gibi şu sıralar şirket, CEO’su Elon Musk ile çalışanlar arasındaki anlaşmazlık ile gündeme geliyor. Böyle bir dönemde şirketin 36 saatte 3 fırlatma gerçekleştirmesi, hem çalışanlarını hem de yatırımcılarını motive edecek bir güç gösterisi olarak da okunabilir.

Meta VR gözlüklerinin gelecekte nasıl görüneceğini gösterdi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.