Amasra'da meydana gelen maden faciasında 43 işçinin ölümüne yol açan olayların incelendiği ikinci bilirkişi raporu, "kasıt unsuruna rastlanmadığı" sonucuyla eleştirilere neden oldu.
Bartın'daki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'nde gerçekleşen facia üzerine yapılan beş aylık çalışma sonucunda hazırlanan raporda, "kusur, hata ve eksiklikler" tespit edildiği belirtilse de, kasıt unsuru bulunmadığı vurgulandı. Bu durum, hukukçular tarafından maden yöneticilerini "aklama" çabası olarak nitelendirildi ve sert tepkilere yol açtı.
Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre, faciada hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin avukatı Derviş Emre Aydın, mahkemenin Mayıs ayında bilirkişilere daha detaylı ve gerekçeli bir rapor hazırlamaları için ek süre verdiğini ifade etti. Ancak Aydın, "Ayrıntılı, gerekçeli ve denetime olanaklı bir rapordan bahsetmek mümkün değil. Zira ortada bir rapor yok," diyerek sunulan beş sayfalık ek raporun yetersiz olduğunu belirtti.
Aydın, rapordaki "kazada kasıt unsuruna rastlanamadı" ifadesine itiraz ederek, "Kurum yetkililerinin daha fazla üretim pahasına işçi canını yok sayan kasıtlı tercihlerini 'kusur, hata, eksik uygulama' olarak değerlendirmemiz mümkün değil," dedi.