4500 prim günü ve 12,5 yıl sigortalılık şartı yetiyor: SGK erken emeklilik için şartları duyurdu! O yaştakiler

Emeklilikle ilgili yeni düzenlemeler gündeme gelmeye devam ediyor. Emeklilikle ilgili temel şartlar arasında yaş, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi yer alıyor. Belirli şartları sağlayanlar ise erken emeklilik hakkı elde edebiliyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilikle ilgili farklı uygulamalar sunuyor. Çoğu kişinin bilmediği bu detaylar ile erken emeklilik yolu açılabiliyor. Örneğin doğum ve askerlik borçlanması gibi seçenekler emeklilik tarihinin öne çekilmesinde avantajlı yöntemler arasında bulunuyor.

Kısmi emeklilik yönteminde ise gerekli şartları sağlayan kişilerin daha erken bir dönemde emeklilik elde etmesi destekleniyor. Bu kapsamda daha az primle emeklilik için önemli birtakım şartların sağlanması gerekmektedir.

KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Kısmi emeklilikle ilgili detaylar birçok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Bu kapsamda kısmi emeklilik şartları sigorta başlangıcına ve bağlı olunan kuruma göre değişmektedir. 10, 12 ve 15 yıl prim ödeyerek kısmi emeklilik elde edilebiliyor.

Yaş şartlarının karşılanması da önemli bir kriterdir. Bazı sigortalılar için prim süresini tamamladıklarında direkt olarak emekli olabilirken, bazıları için yaş dikkate alınır. Kadınlar için 50, erkekler için 55 olarak bu kapsamda yaş şartı belirlenmiştir. Belirlenen söz konusu üç şarttan en son hangisinin gerçekleştiğine bağlı olarak emekli aylığı hesaplaması yapılmaktadır.

1999 VE 2008 TARİHLERİNE DİKKAT!

12,5 yıl prim ödeyerek kısmi emeklilik hakkı elde etmek için belirli tarih aralıkları dikkate alınıyor. Bu kapsamda 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK’lılar bu fırsattan yararlanabiliyor. Ancak tek başına bu tarih aralığında sigorta başlangıcı yeterli olmuyor. Buna ek olarak 12,5 yıl prim ödemek ve 4500 prim gününü tamamlamak gerekiyor.

Kısmi emeklilik için prim günü de tek başına yeterli olmamaktadır. 25 yıldan fazla sigortalı olmak ve kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurma şartlarının sağlanması kısmi emeklilik için temel şartlar arasında yer almaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler kısmi emeklilik şansından yararlanabilmektedir.

Ekonomi Haberleri

Altının kilogram fiyatlarında düşüş gözlendi
İslam Memiş'ten altın uyarısı: Haberim yoktu demeyin!
Deutsche Bank, dolar tahminini açıkladı
21 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları
Dolar ve Euro Kurları Yeni Haftaya Dalgalı Başladı