Türkiye'de 1999 yılında yapılan sosyal güvenlik düzenlemesi, emeklilik için yaş şartını getirerek birçok sigortalının emeklilik sürecini geciktirdi. 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi bulunan ve prim gün sayısını tamamlayan ancak yaş sınırı nedeniyle emekli olamayanlar, bu reformdan olumsuz etkilenen kişiler arasında yer aldı.
"KADINLAR 58 DEĞİL 46 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİR"
Sosyal güvenlik (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, kademeli emeklilik yasasıyla ilgili sevindirici haberleri sosyal medya üzerinden paylaştı. Erdursun, "Kademeli emeklilik yasası çıkabilir, fakat şu anda hükümetin gündeminde bu konu yok. Ancak, 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için bu konunun gündeme gelebileceğini düşünüyorum. Özellikle 2028 seçim döneminde bu konu daha fazla konuşulacak," ifadelerini kullandı.
Özgür Erdursun, yasaya dair detayları da şu şekilde açıkladı:
"8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan bir kadın, mevcut yaş şartlarından çok daha erken yaşlarda emekli olabilecek. Örneğin, kadınlar 58 yaşında değil de 46 yaşında, erkekler ise 60 yaşında değil de 48 yaşında emekli olabilir. Bu kademeli sistem, 46, 48, 50, 52, 54 ve 56 yaş olarak ilerleyecek bir model olarak düşünülebilir."
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN BEKLENTİLERİ
Yenicag'da yer alan habere göre, Özgür Erdursun'un son açıklamaları, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için yeni bir umut oldu. Yakında düzenlenecek kademeli emeklilik yasası, bu kişilerin yıllardır süren beklentilerine son verebilir ve hem ekonomik hem de sosyal faydalar sağlayabilir. Türkiye'nin emeklilik sisteminde yapılacak bu değişikliklerin, yaşa takılanların yanı sıra genel olarak ülke ekonomisine de katkı sunması bekleniyor. Yasanın ayrıntıları ve resmi duyurular ise kamuoyuna ilerleyen dönemlerde açıklanacak.