4a emeklilik kalkıyor borçlanma artıyor... Yurt dışında yaşayan Türklere emeklilik şoku!

AKP grubu adına 75 milletvekili, yurt dışı borçlanma bedelini artıran ve aylıkları da yaklaşık yüzde 30 oranında düşüren bir kanun teklifi verdi.

AKP grubu adına 75 milletvekili, yurt dışı borçlanma bedelini artıran ve aylıkları da yaklaşık yüzde 30 oranında düşüren bir kanun teklifi verdi. Teklif yasalaşırsa, SGK borçlanması ortadan kalkacak, herkes Bağ-Kur’dan borçlanacak. Yurt dışından emeklilik hem çok pahalı olacak, hem de aylıklar oldukça düşecek.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na, dün AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve 75 milletvekilinin imzasıyla, “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/2019)” sunuldu.

Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan teklifin birçok maddesi, Türkiye'deki son günlerin gündemi olan ihtiyat akçesi, yurt dışı çıkış harcının artırılması gibi konulardı. Ancak, yurt dışındaki Türkler'i ilgilendiren çok önemli bir konu gözden kaçtı.

BEDEL ARTACAK, AYLIK DÜŞECEK

Yasa teklifine göre, yurt dışı borçlanma bedeline esas olan prim oranı yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarılıyor. Şu anki günlük borçlanma bedeli 27,29 TL iken, bu oran 38,38 TL olacak. Değişiklik bununla kalmıyor, yurt dışındaki Türkler artık SGK yani 4A sigortalısı olamayacak. Değişiklikle sadece 4B sigortalısı olunabilecek, asgari borçlanma süresi ise, artık SGK’daki gibi 10 yıl değil 15 yıl olacak.

Bu da, yurt dışındaki Türkler'in hem borçlanma için ödediği miktarın ortalama 100 bin TL daha fazla olması ayrıca bağlanacak aylığın da SGK'lılardan yaklaşık yüzde 30 daha az olması anlamına gelecek.

Teklif aynen yasalaşırsa, yurt dışı hizmet borçlanmasının yurt dışındaki Türkler için artık bir cazibesi kalmayacak.

YASA TEKLİFİNDE NELER VAR?

Teklifin gerekçesinde, konuyla ilgili olarak şu ifadeler kullanıldı;

“3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunda;

– Borçlanma tuturanın hesaplanmasına esas olan prim oranının %45'e çıkarılması,

– Borçlanılan sürelerin 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık olarak kabul edilmesi,

– Türkiye'de sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerini borçlananların, borçlandığı sürelerinin Türkiye'deki sigortalılık başlangıç tarihinden geriye götürülen sürelere, Türkiye'de sigortalılıkları olmayanların ise borçlarını tamamen ödedikleri tarihten geriye götürülen süreleri mal edilmesi amacıyla değişikliği gidilmektedir.”

Yasa teklifinin 8 ve 9. Maddesi yurt dışı borçlanmasını ilgilendiriyor. Kanun teklifinin gerekçesinde bu değişiklikler madde 8 ve madde 9 ile açıklanıyor. Madde 9'da, bu teklifle neyin amaçlandığı belirtiliyor.

BORÇLANDIĞINI KISA SÜRE GERİ ALIYOR

Bu açıklama şöyle;

“Madde ile, yurt dışı borçlanması yapmak suretiyle aylık bağlanan sigortalıların, borçlanma karşılığı ödemiş oldukları tutarları çok kısa sürede emekli aylığı olarak geri almaları kurum aktüeryal dengesini olumsuz etkilediğinden, nimet/külfet dengesi de göz önüne alınarak borçlanma oranı yükseltilmektedir.”

Teklifin açıklamasında, neden herkesin Bağ-Kur'dan aylık alması gerektiği de, “Uygulamada birlik sağlanması” olarak savunuluyor.

HEMEN BORÇLANMA DİLEKÇESİ VERİN

Bu kanun yürürlüğe girmeden önce SGK çalışması yapıp borçlanma dilekçesi verenler, SGK üzerinden borçlanabilecek. SGK üzerinden borçlanma, 10 yıllık borçlanmayla tam aylık alınmasını sağlayabiliyor ve ayrıca yüksek aylık bağlanıyor. Bağ-Kur üzerinden borçlanmada ise süre 15 yıl oluyor. Yani hem gecikirseniz hem de SGK’lı olamazsanız, 3600 gün yerine 5400 gün üzerinden, üstelik de yüksek miktarda ödemek zorunda kalacaksınız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.