50 yıl sonra bir ilk: Astım atağına yeni bir tedavi yöntemi bulundu

Araştırmacılar, 50 yıl sonra astım atakları için yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi. Benralizumab adı verilen enjeksiyon, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonlarını baskılayarak astım ve KOAH hastalarına önemli faydalar sağlıyor.

Araştırmacılar, 50 yıl aradan sonra astım ataklarına karşı yeni bir tedavi yöntemi geliştirdiklerini duyurdu. Yeni tedavi, astım atakları sırasında ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi durumlarda bağışıklık sisteminin bazı kısımlarını baskılayarak etki gösteriyor. Benralizumab adı verilen bu enjeksiyon tedavisi, daha önce sadece şiddetli vakalarda kullanılıyordu, ancak yeni araştırmalar, rutin olarak astım ataklarında da etkili olabileceğini ortaya koydu.

İngiltere'de her yıl iki milyon astım atağı vakası kaydediliyor. King's College London'dan araştırmacı ekip, yeni ilacın astım tedavisinde devrim niteliğinde olabileceğini belirtiyor. Araştırmada, astım ve KOAH ataklarının her hastada farklı şekillerde geliştiği ve bağışıklık sisteminin çeşitli bölümlerinin aşırı aktive olduğu tespit edildi. Prof. Mona Bafadhel, "İnflamasyonun farklı örüntülerde seyrettiğini ve kişilere özel, daha akıllı bir tedavi yöntemine geçebileceğimizi" ifade etti.

Benralizumab, inflamasyona ve akciğerde hasara yol açabilen eozinofil adı verilen beyaz kan hücrelerini hedef alıyor. Eozinofiller, astım ataklarının yarısında ve KOAH vakalarının üçte birinde devreye giriyor. Düzenli inhaler kullanımıyla kontrol altına alınamayan ataklar, steroid tedavisi gerektiriyor. Ancak yapılan araştırmalar, benralizumab tedavisinin steroid tedavisine kıyasla daha düşük başarısızlık oranı sağladığını ve hastaların daha az hastaneye yatış, tedavi ihtiyacı ve daha düşük ölüm oranlarına sahip olduğunu gösterdi.

Araştırmaya 158 hasta katıldı ve bulgular, Lancet Respiratory Medicine dergisinde yayımlandı. Benralizumab tedavisi uygulanan hastalarda iyileşme ve yaşam kalitesinde artış gözlemlendi. 55 yaşındaki Alison Spooner, yıllardır astım hastalığıyla mücadele ettiğini ve yeni tedaviden sonra ciddi bir değişim hissettiğini belirtti. Spooner, "Bu ilaç, astımı tamamen yok etmese de ona en yakın tedavi" dedi.

Yeni ilaç henüz yaygın kullanımda değil. 2025 yılında daha kapsamlı bir test sürecine girilmesi bekleniyor. Bu süreç, tedavinin maliyetini de incelemeyi kapsayacak. Benralizumab gibi ilaçlar, genellikle yüksek maliyetli olabiliyor. Oxford Üniversitesi'nden Dr. Sanjay Ramakrishnan, bu tedavi yönteminin büyük bir umut vadettiğini, çünkü KOAH ile mücadelenin 20. yüzyılda takılı kaldığını vurguladı.

Steroidlerin uzun süreli kullanımı kilo alımı, diyabet ve kemik zayıflığı gibi yan etkilere yol açabiliyor. 77 yaşındaki Geoffrey Pointing, steroid tedavisinin yan etkileriyle karşılaştırıldığında benralizumabın daha rahat bir tedavi sunduğunu belirtti. İngiltere'de her gün astım hastalarından dört kişi, KOAH hastalarından ise 85 kişi hayatını kaybediyor.

Asthma + Lung UK vakfından Dr. Samantha Walker, bu gelişmenin "harika bir haber" olduğunu ve astım ile KOAH hastaları için 50 yıl aradan sonra yeni bir tedavi geliştirilmesinin büyük bir adım olduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.