58 vekil sadece yemin etmek için kürsüye çıktı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerden bu yana 7 ay geçti. Seçilen 600 milletvekilinin 58'i, Genel Kurul veya herhangi bir komisyonda hiç söz almadı. Bu durum, tek adam rejiminin Meclis üstündeki etkisinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Hiç söz almayan milletvekillerinin 46'sı AKP üyesi. Son seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükşehirlerden milletvekili seçtirdiği 15 bakan arasından ise yalnız 9'u söz aldı.

AKP'den hiç söz almayan milletvekilleri arasında eski bakanlar Süleyman Soylu, Nureddin Nebati, Mevlüt Çavuşoğlu, Murat Kurum, Muharrem Kasapoğlu ve Mahmut Özer de yer alıyor.

Önceki dönem AKP Grup Başkan Vekilliği görevinden alınan Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile Bülent Arınç'ın oğlu AKP Manisa Milletvekili Ahmet Mücahit Arınç da hiç söz almadı.

Depremin en çok etkilediği şehirlerden Hatay'daki 11 milletvekili arasında bulunan 4 AKP'liden Abdulkadir Özel ve Adem Yeşildal da hiç söz almadı.

CHP listelerinden aday gösterilmesi sebebiyle seçim öncesinde en çok tepki toplayan adlardan Eski Adalet Bakanı ve DEVA Parti Milletvekili Sadullah Ergin de seçim sonrasında da sessizliğini sürdürdü.

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve İyi Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu da kürsüde görünmedi.

HDP'nin eski eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan da Genel Kurul veya komisyonda söz almayan adlar arasında yer aldı.

CHP'den dikkat çeken adlar arasında ise İlhan Kecisi ve Erdoğan Toprak bulunuyor.

İYİ Parti'den istifa ederek AKP'ye geçen Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ise tek bir Genel Kurulda söz aldı. AKP'ye geçtiği dönem şirketine teşvik verilmesiyle ilgili konuşan Hatipoğlu, rüşvet almadığını savunmuştu.

Tek adam rejimi Meclis'i işlevsizleştiriyor

Tek adam rejiminin Meclis üstündeki etkisi, seçimlerden bu yana giderek artıyor. AKP'nin tek başına iktidarda olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'in üzerinde giderek daha fazla söz sahibi olması, milletvekillerinin söz alma oranını düşürüyor.

TBMM'de hiç söz almayan milletvekillerinin sayısının artması, Meclis'in işlevsizleşmesinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Milletvekillerinin söz almaması, Meclis'in halkın sorunlarını dile getirme ve çözüm üretme noktasında yetersiz kalmasına neden oluyor.

Milletvekilleri neden söz almıyor?

Milletvekillerinin Meclis'te söz almama nedenleri arasında şunlar yer alıyor:

AKP'nin tek başına iktidarda olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'in üzerinde giderek daha fazla söz sahibi olması, milletvekillerinin sözünü söylemesini zorlaştırıyor.

Milletvekillerinin, partilerin disiplin kurullarından korkmaları ve görevden alınma riski taşımaları, söz alma mevzusunda çekimser kalmalarına neden oluyor.

Milletvekillerinin, Meclis'te söz alma mevzusunda yeterince teşvik edilmemeleri, söz alma oranının düşük kalmasına yol açıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.