6 ayında endüstri tesislerinde 137 patlama meydana geldi

2018 yılının ilk 6 aylık döneminde endüstri tesislerinde gerçekleşen yangın ve patlamalarda en az 5 işçi hayatını kaybetti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2018 yılının ilk 6 ayında endüstri tesislerinde gerçekleşen 137 yangın ve patlamada en az 5 işçinin hayatını kaybettiğini, 103 işçinin de yaralandığını açıkladı.

Bazı patlama ve yangınların mesai saatleri dışında yaşanmasının bilançonun çok daha ağır olmasını engellendiğine vurgu yapılan TMMOB açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Tespit edilen yangın ve patlamaların 31 tanesi metal (yüzde 22,6), 27 tanesi tekstil (yüzde19,7), 22 tanesi plastik (yüzde16), 21 tanesi (yüzde 15,3) gıda sektörlerinde faaliyet gösteren endüstriyel tesislerde gerçekleşmiştir.”

İstanbul'da 22, Kocaeli'de 12 ve Sakarya’da 11 endüstriyel yangın ve patlamanın meydana geldiğinin belirtildiği açıklamada, Marmara bölgesindeki yangın ve patlamaların toplamın yüzde 43’ünü kapsadığını, endüstrinin yoğun olduğu Marmara bölgesinde yangın ve patlamaların sayısının fazlalığı şaşırtıcı olmadığını ancak bu bölgede alınan önlemler, yapılan çalışmalar ve denetimler daha da yoğunlaştırılması gerektiğinin görüldüğüne vurgu yapıldı.

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASINDAN YANGIN VE PATLAMALARA KARŞI 7 ÖNERİ

Mesleki bilgi ve tecrübeyle yangın ve patlamalara ilişkin değerlendirme yaptıklarını belirten Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, yangın ve patlamaların önüne geçebilmek için şu önerileri sıralandı:

1. 30 Nisan 2013 tarihli, 28633 sayılı 'Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik' gereğince işletmeler, patlamadan korunma dokümanı hazırlamalı, burada belirtilen kritik noktalara göre aksiyonlar almalıdır.

2. Yanıcı, parlayıcı/ patlayıcı malzemelerin kullanıldığı, depolandığı yerlerde kullanılan ürüne yönelik ek önlemler alınmalıdır.

3. Herhangi bir yangın, patlama ya da kaza yaşanan tesisler, medyada ticari isimleri ile birlikte yayınlanmalı, böylece işverenlerin, iş yerlerini daha güvenli bir hale getirmesi teşvik edilmelidir.

4. Büyük veya küçük ölçekli tüm endüstriyel kazaların takibi merkezi bir şekilde yapılarak, kazaların kök sebeplerini ortaya koyan raporlar, yangın ve patlamalar konusuna hakim uzman bilirkişiler tarafından hazırlanmalı, bu raporlar şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

5. Kamu denetiminden sorumlu birimler ve yerel yönetimlerin ilgili müdürlükleri kimya mühendisi istihdam etmeli ve mevcut kimya mühendisi sayısını arttırmalılardır.

6. Tehlikeli kimyasalların bulunduğu iş yerlerine yönelik bir risk haritası hazırlanmalıdır.

Bu çalışmalar yerel yönetimler, ilgili bakanlıklar, başta Kimya Mühendisleri Odası olmak üzere diğer uzmanlık örgütleri ve bu risklere yakın yaşayan halkın etkin katılımıyla gerçekleştirilmelidir. Bu çalışma kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

7. Kimyasal madde üreten ve kullanan işletmelerde, 15.02.1954 tarih ve 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanun’a uygun olarak ‘Sorumlu Müdür’ bulundurulması zorunludur. Artık işverenler ve yerel yönetimler bu zorunluluğu hayata geçirmelidir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Yeni bir hizmet başlatıldı: 2015 yılından sonra çocuk sahibi olanlara nakit yardımı
İmamoğlu, İstanbulluyu müjdeye boğdu: O hizmet artık sınırsız ve ücretsiz!
Farah Zeynep Abdullah İmaj yeniliği ile göz doldurdu! 'Çok yakışmış'
Kredi kartını temassız ödeme limitleri değiştirildi
"Tek bir gayemiz vardır, o da Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamaktır"