6 gazetecinin Libya şehidi haberi başvurusu: Anayasa Mahkemesi başvuruları reddetti

Anayasa Mahkemesi, "Libya'daki MİT şehidi" haberleri nedeniyle Barış Pehlivan ve Murat Ağırel'in de aralarında bulunduğu 5 gazetecinin yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu.

Yüksek Mahkeme, Müyesser Yıldız'ın başvurusunda ise, dosyayı esastan görüşerek, tutuklama kararının hak ihlali olmadığına karar verdi.

Gazeteciler Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Aydın Şener ve Ferhat Çelik, Libya'daki MİT şehidine ilişkin haberler nedeniyle tutuklanmalarının "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğünün" ihlal edildiği iddiasıyla AYM'ye başvurmuştu. Dosyayı değerlendiren Yüksek Mahkeme, başvuruları açıkça dayanaktan yoksun olduğu" gerekçesiyle kabul edilemez buldu.

AYM, aynı konuda başvuru yapan gazeteci Müyesser Yıldız'ın başvurusunu ise esastan görüşerek karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Yıldız'ın tutuklanmasını hak ihlali saymadı. Karar oy çokluğu ile alındı.

Ne olmuştu?

Libya'da Hafter güçlerinin saldırısı sonucunda bir MİT görevlisi hayatını kaybetmişti. Kamuoyunun bilmediği olayı ilk duyuran, 3 Ocak 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. Erdoğan, MİT'in yeni hizmet binasının açılışında "MİT, Libya’da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor. Görevleri sırasında hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” demişti.

Dönemin İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ ise 25 Şubat 2020'de Meclis'te yaptığı konuşmada Libya şehitlerinin kimliklerini, MİT mensubu olduklarını ve nasıl şehit olduklarını anlatmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.