6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonucunda on binlerce kişi mağdur olmuş, depremzedelerin bir kısmı Almanya'ya geçici vizeyle gitme fırsatı bulmuştu. Ancak, Alman basınında yer alan bilgilere göre bu kişilerin birçoğu vize süreleri dolmasına rağmen geri dönmedi. Sözcü'nün aktardığı Berliner Morgenpost Gazetesi'ne göre, Almanya'ya üç aylık hızlı vizeyle gelen 10 bin kişi, vize süreleri dolmasına rağmen ülkede kalmaya devam etti ve birçoğu iltica başvurusunda bulundu.
ALMANYA'DAKİ DEPREMZEDELER İLTİCA TALEBİNDE BULUNDU
Deprem felaketinin ardından Almanya'daki Türklerin yakınları, insani vize kolaylığı ile Almanya'ya getirildi. Ancak vize süresi bitmesine rağmen bu kişilerin geri dönmediği öğrenildi. Depremzedeler, insani ve siyasi gerekçelerle iltica talebinde bulunarak Almanya'da kalma mücadelesi veriyorlar. Almanya’nın iltica başvurularını kabul etme oranının düşük olduğu belirtilirken, Türk vatandaşlarının sadece yüzde 10’unun iltica başvurusunun kabul edildiği bildirildi.
SÜREÇTEKİ BELİRSİZLİK VE ÇALIŞMA İMKANLARI
İltica başvurusu yapan depremzedelerin bir kısmı, başvuru süreçleri devam ederken iş bulup çalışmaya başladılar. Almanya’nın, Türkiye’nin NATO müttefiki ve güvenli bir ülke olduğu gerekçesiyle başvuruları genellikle reddettiği ifade ediliyor. Ancak bu kişilerin ret kararına itiraz ederek yargı yoluna başvurduğu öğrenildi.
ALMANYA'NIN DİLEMMASI: İNSANİ SEBEPLER VE GÖÇ POLİTİKASI
Almanya, insani gerekçelerle geçici olarak kabul ettiği depremzedeleri yasalar gereği geri göndermek zorunda kalabilir. Ancak, bu kişilerin zor durumda olmasından dolayı sınır dışı edilmelerinin yarattığı insani sorunlarla da karşı karşıya kalıyor. Ülkede, depremzedelerin mağdur edilmeden sınır dışı edilmesi tartışma konusu olurken, başvuruların reddedilmesi durumunda nasıl bir yol izleneceği merak konusu.