Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri, Türkiye’de 11 ili etkileyerek büyük bir yıkıma neden oldu. Depremlerde en az 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi de yaralandı. Yakınlarını kaybedenlerin, sorumluların gereken cezayı almadıkları gerekçesiyle adalet arayışı devam ediyor. Hâlâ iddianamesi hazırlanmış apartmanlar bulunduğu gibi, bazı sanıkların kısa sürede serbest bırakılması da tepkilere yol açıyor.
Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan Burak Yapı Sitesi’nin müteahhidi Kazim Oğuz, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda asli kusurlu olarak tespit edilmesine rağmen 1 yıl 3 ay sonra tahliye edildi. Bu durum, depremzedelerin tepkisini artırdı. Adıyaman’daki Sueda Kent Sitesi’nin yıkılmasıyla ilgili dosyada ise tutuklu sanık olmaması, "Türkiye’de adalet yok" tepkilerine sebep oldu.
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Sueda Kent Sitesi ile ilgili müteahhitler Mehmet Murat Bulut, Muhittin Büyük ve statik fenni mesulü Ömer Yılmaz hakkında 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan iddianame hazırladı. İddianamede, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, projeye, yapım aşamalarına ve iş bitimi süreçlerine yönelik 'Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik' esaslarına yeterince uyulmadığı ifade edildi. Raporda, yapı sorumlusu müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim firması yetkilileri ve kontrol elemanlarının asli kusurlu olduğu, belediyenin yapı kontrol biriminin ise tali kusurlu olduğu belirtildi.
Müteahhitler Mehmet Murat Bulut ve Muhittin Büyük, geçen yıl mart ayında tutuklandı, ancak delillerin toplandığı ve kanıt karartma şüphesinin bulunmadığı gerekçesiyle 7.5 ay sonra tahliye edildiler. Firari sanık Ömer Yılmaz hakkında ise 26 Mayıs 2023’te yakalama kararı çıkarılmasına rağmen hala bulunamadı. İlk duruşmada Ege Üniversitesi'nden bilirkişi raporu talep edilerek duruşma 5 Kasım 2024'e ertelendi.
Sueda Kent Sitesi’nde kardeşlerini kaybeden Hatice Özciriş, "6 Şubat depreminde kardeşlerimi kaybettim. Ben ve annem enkazdan 29 saat sonra yaralı olarak çıktık. Kardeşim Kahramanmaraş’tan gelip bizi kurtardı. Yoksa yıkıntı altında daha uzun zaman kalırdık. Annem çok kötüydü, ben beyin kanaması geçirmiştim. 8. katta olmamıza rağmen mucize bir şekilde kurtulduk. Diğer blok ayakta durmasına rağmen bizim oturduğumuz blok yıkıldı. Hayallerimizi, umutlarımızı kaybettik. 65 kişi vefat etti ama kimsenin umurunda değil. Müteahhit Mehmet Murat Bulut, Kızılay Adıyaman Şube Başkanlığından istifa etti; onun haricinde hiçbir suç üstlenmediler. Türkiye’de adalet yok. Bu devlet, kardeşlerimin cezası olarak 7.5 ay yatırıp, çıkardı. Onlar geziyor, bizler ise acılarımızla baş başa kaldık" diyerek tepkisini dile getirdi.