7 Bin TL Üstü İşlemlerde Banka Zorunluluğu! Yeni Düzenleme Neleri Kapsıyor?

Türkiye’de finansal işlemlere dair yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Artık 7 bin lira ve üzerindeki ödemelerde banka veya finans kuruluşları aracılığıyla işlem yapma zorunluluğu getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yayımladığı yeni tebliğle 7 bin lira üzerindeki tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka veya finansal aracı kurumlar üzerinden gerçekleştirilmesini zorunlu hale getirdi. Bu düzenleme, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile resmi olarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödeme işlemleri, yükümlü olmayan kişiler de dahil olmak üzere, mutlaka banka veya finansal kurumlar aracılığıyla yapılacak. Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflar için ayrı ayrı cezai yaptırımlar uygulanacak.

Bu düzenleme kapsamında, 7 bin liranın üzerindeki bir tahsilat veya ödeme, tahsilatı yapanın banka hesabına aktarılması veya finansal kurumun şubesine giderek işlem açıklamalarıyla birlikte gerçekleştirilmesi durumunda kurallara uygun sayılacak. Ayrıca, ödeme sırasında banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişi, satıcının hesabının bulunduğu bankaya giderek ödeme yapar ve işlemi dekont ile belgelendirirse, yine tevsik zorunluluğu yerine getirilmiş olacak ve herhangi bir cezayla karşılaşmayacaktır.

Ancak, eğer satıcı bu ödemeyi elden alır ve sonrasında kendi banka hesabına yatırırsa, hem alıcı hem de satıcı bu yükümlülüğe uymamış sayılacak ve her iki tarafa da ayrı ayrı cezai yaptırımlar uygulanacaktır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.