7 bin TL üzeri ödemede yeni dönem

Yeni düzenlemeyle 7 bin TL üzerindeki ödemelerin banka veya finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunlu hale geldi. Kurala uymayanlar 5 bin lira ceza ile karşılaşacak. Taksitli işlemlerde de toplam tutar 7 bin lirayı aşarsa, her tahsilat aracı kurumlar üzerinden yapılmalı.

7 bin TL üzerindeki ödemelere dair yeni düzenlemeler açıklandı. Taksitli işlemlerde, toplam fiyat 7 bin liranın üzerindeyse taksitlerin banka üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi. Bu kuralı ihlal edenlere 5 bin liralık ceza uygulanacak. Banka hesabı veya kredi kartı olmayan bireyler de bu düzenlemeden etkilenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 18 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle, vergi mükellefi olmayanların, vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üstündeki ödemelerini banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığıyla gerçekleştirmesini zorunlu hale getirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı infografiğe göre, nihai tüketiciler de dahil olmak üzere 7 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarında, tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması ve bu işlemlerle ilgili belgelerin ibraz edilmesi gerekecek.

Zorunluluğa uymayan birinci sınıf tüccarlara (bilanço esasına göre) 20 bin lira, ikinci sınıf tüccarlara (işletme hesabı esasına göre) ve defter tutan çiftçilere 10 bin lira, diğerlerine ise 5 bin lira veya işlemin %10’u kadar ceza kesilecek. Bu durumda tüketicilerin karşılaşabileceği en az ceza 5 bin lira olacak.

Örneğin, nihai tüketici Ayşe Hanım kuyumcudan 25 bin lira değerinde altın bilezik satın alıp ödemeyi nakit yaptı. Bu durumda, işleme konu tutarın %10’u olan 2.500 lira asgari ceza tutarının altında kaldığından Ayşe Hanım'a 5 bin lira ceza kesilecek. Satıcı kuyumcu ise sınıfına göre 10 veya 20 bin lira ceza alacak. Eğer tevsik zorunluluğuna aykırı ödeme yapıldığında, durumu ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde bildirilirse, ceza kesilmeyecek.

Ayrıca, düzenleme gereği banka hesabı veya kredi kartı olmayan kişiler de 7 bin lira üstündeki ödemeler için belgeleri tevsik etmek zorunda kalacak. Bu kişilerin, ödemelerini banka veya PTT şubeleri ile ATM’lerden yapmaları durumunda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak.

Taksitli işlemlerde, mal veya hizmet bedelinin toplamı 7 bin liranın üzerindeyse, taksit tutarları bu sınırın altında kalsa bile her tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekecek. Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplamı 7 bin lirayı aşarsa, her bir işlem için de aracı finansal kurumlar aracılığıyla işlem yapılması zorunlu olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.