70 Liralık Bamyayı Cips Yapıp, Fiyatını 41 Dolara Yükseltti!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Gömeç bamyasının üreticinin elinde kalmasını önlemek için harekete geçti. DPT gibi çalışan ekibi, 70 liralık yaş bamyayı 90 liraya alarak kurutup, markalaştırdı ve ABD'de kilosunu 41 dolara satmayı başardı. İşte detaylar...

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, kalkınmanın planla gerçekleşeceği düşüncesiyle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Planlama ve Kalkınma Şirketi’ni kurarak tarım ve hayvancılıkta yeni projelere imza attı. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile yaptığı görüşmede, Gömeç bamyası projesinin ABD’ye kadar uzanan değer zinciri sayesinde yarattığı katma değer dikkat çekti.

Başkan Akın, "Daha önce çiftçinin kilosunu 70 liraya satamadığı Gömeç bamyasını 90 liraya alıp, kurutup, paketleyerek ihraç ettik. Bu sayede kilogram değeri 41 dolara ulaştı" dedi. Akın, kurulan şirketin ulusal ve uluslararası akademisyenlerle iş dünyası temsilcilerini bir araya getireceğini belirtti. "Önce ürünleri planlayalım, sonra vatandaşın karşısına çıkalım" diyerek, yerelden planlı bir kalkınma hamlesi başlattıklarını ifade etti.

ŞEHIR YOKSULLUĞUNA DIKKAT ÇEKTI

Kırsal alanlarda üreticinin tarıma küstüğünü ve kentlere göç ettiğini vurgulayan Akın, "Bu kadar verimli arazileri olan bir Balıkesir olamaz. Genel idarenin ve bizim birlikte hareket etmemiz lazım" dedi. Tarımsal kalkınma için bir yol haritası hazırladıklarını açıklayan Akın, "Belediye de bundan para kazanacak, o parayı yine için harcayacak" ifadelerini kullandı.

KRIZ UYARISI: GIDA VE BARINMA

Akın, Türkiye’nin büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu ve sağlıklı gıdaya erişim ile sosyal konut alanında kriz tehlikesi bulunduğunu belirtti. Sosyal konut projeleri için TOKİ benzeri bir yapı kuracaklarını, arazileri satmak yerine sosyal konut inşa edeceklerini kaydetti.

TURIZM İÇIN YATIRIM PLANLARI

Akın, Balıkesir’i turizmde öne çıkarmak istediklerini, ancak sahil şeridindeki arıtma eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söyledi. Belediyenin bütçesi kadar bir yatırım planlayarak isale hatlarını yenileyeceklerini vurguladı.

İŞBIRLIĞI VURGUSU

Akın, Balıkesir’in büyütülmesi için tüm iş dünyası ve devlet kurumlarıyla uyum içinde çalıştıklarını ifade ederek, "Tek derdim Balıkesir’i büyütmek" dedi. 2025 yılına kadar bin kilometre yol yapacaklarını ve dijital dönüşüm projelerine başlayacaklarını sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.