İzmit’te 2019 yılında açılışı yapılan ancak sonrasında atıl kalan Planetaryum Sanal Gerçeklik Küresi, şu anda depo olarak kullanılmakta. Sayıştay Başkanlığı'nın 2023 yılına ait denetim raporunda, bu yapının kullanım amacına uygun şekilde işletilmediği ve depo olarak kullanılması nedeniyle kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli kullanılmadığına dikkat çekildi.
İzmit Belediyesi tarafından 2017 yılında ihale edilen ve 12 milyon 331 bin TL’ye mal olan Planetaryum Sanal Gerçeklik Küresi, 2019 yılının Şubat ayında test amaçlı kullanılmaya başlanmıştı. 29 Mart 2019 tarihinde resmi açılışı yapılan küre, astronomi, uzay bilimleri, tıp, kimya ve fizik alanlarında eğitimler ile görüntülü konferanslar düzenlenebilmesi amacıyla tasarlanmıştı. Ancak 2020 yılında pandemi nedeniyle faaliyetleri durduruldu. 2023 yılı itibarıyla ise, küre depo olarak kullanılmaya başlandı ve burada yardım malzemeleri, erzak ve kullanılmayan büro eşyaları depolandı.
Sayıştay raporunda, kürenin teknoloji bakımından özel imalatlar içerdiği ve zamanla ekonomik ömrünün azalacağına vurgu yapıldı. 2023 yılı itibarıyla kürenin maliyet bedelinin yaklaşık 75 milyon TL olduğu belirtilerek, kullanım amacının dışındaki bu durumun kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığı şeklinde değerlendirildiği ifade edildi.
Raporda ayrıca, yapım sürecinde yaşanan eksiklikler de gündeme geldi. 20 Mart 2019’da geçici kabul komisyonu, yükleniciye eksikliklerin giderilmesi için 30 gün süre vermiş, ancak yüklenici bu sürede eksiklikleri tamamlamamıştı. İdare de gerekli düzeltmeleri yapmamış ve işin geçici kabulü 25 Nisan 2022 tarihinde yapılabilmişti. Halen depo olarak kullanılan küre için belediye, denetçilere eksikliklerin giderileceği bilgisini iletti.