Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakımında 6 Şubat depreminde oksijen yetersizliği nedeniyle en az 80 hastanın hayatını kaybetmesiyle ilgili eski İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat ve Başhekim Sıtkı Sönmez hakkında 18 ay sonra görevli dikkatsizlik suçundan soruşturma izni verildi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, soruşturma izninde, hastanenin fiziksel ve teknik sorunlarına ilişkin tespitlerin yapıldığı ancak personelin böyle bir afete hazırlanmaları için yeterli tatbikat ve bilgilendirme yapılmadığını, gerekli tedbirlerin alınmadığını vurguladı.
Eğer yoğun bakım hemşiresi Abdullah Gül olmasaydı, bu dosyanın büyük ihtimalle kapatılacağı ifade ediliyor.
FAY HATTI ÜZERİNDE BİR HASTANE
Hastanenin inşa edileceği yer, öncelikle Günyazı’daki adliye binasının arkasındaki arazi olarak düşünülmüşken, 2010 yılında Güzelburç Mahallesi'ne taşındı. Bu bölge, Amik Gölü havzasında sulak bir alandı ve altından bir fay hattı geçiyordu. İddialara göre, iktidara yakın bir ailenin bölgedeki otel ve AVM projelerine yakın olmak için hastane buraya taşındığı öne sürülüyor.
'ÖLÜM PROJESİ' İTİRAZLARI
Hastane kurulurken en çok itiraz edenler, Birlik-Sağlık-Sen üyesi sağlıkçılardı. Abdullah Gül, sendikanın Hatay temsilcisi olarak 2010 yılında Elazığ depremi sonrası yaptıkları açıklamalarda, bu noktaya hastane yapılmasının hem maliyetleri artıracağını hem de can kaybına yol açabileceğini belirtti. 2011’de Van depremi sonrası hastanenin iki fay hattı ortasında inşa edildiğini vurgulayarak, "Depremde şifa mı olacak, yoksa felaket mi" diye soruldu.
ENERJİ HATTINDAKİ İHMALLER
Sağlık Bakanlığı, 2011'de yapılan incelemede, zeminin sağlam olmadığını ve su baskınları için zemin katın yükseltilmesi gerektiğini bildirdi. 2016’da enerji dağıtım sisteminde projelendirme hatası olduğu tespit edildi. Trafo ve jeneratör, bahçedeki tek katlı bir odada bulunuyordu. Su baskınları nedeniyle enerji hattı yer altında unutulmuştu. Her yağmurda tüneli su basıyor, elektrik kesiliyor ve patlamalar meydana geliyordu.
DİKKAT ÇEKİCİ UYARILAR
İl Sağlık Müdürlüğü, 2019’da TOKİ’ye yazarak bus-bar sisteminin su baskınları nedeniyle risk oluşturduğunu bildirdi. TOKİ, yazışmada bus-bar’ın risk oluşturduğunu kabul etmesine rağmen, çözüm olarak dalgıç pompası önerdi.
DEPREM GECESİ TRAJEDİ
6 Şubat’ta enerji hattı hasar gördü ve elektrik kesildi. Trafodaki panolar devrilince jeneratör devreye girmedi. Oksijen akışı kesildi ve yoğun bakımdaki hastalar hayatını kaybetti. Gül, hastanede elektrik, su ve havalandırma sorunlarının bulunduğunu ifade etti.
SORUŞTURMA İZNİ VE GELECEK
Hastane, 6 Şubat’tan 17 ay sonra yıkıldı. Hambolat ve Sönmez hakkında soruşturma izni verilmesi, adaletin ne kadar sağlanabileceği sorusunu gündeme getiriyor. İki kişinin mahkum edilmesi halinde verilecek ceza, ertelenecek ve bir gün bile tutuklu kalmayacaklardır. Ayrıca, hastanenin inşasında ve işletilmesinde sorumluluğu olan diğer yetkililerin de soruşturulması gerektiği vurgulanıyor.
Hatay Valiliği, hastane ek binasının yıkılması sonucu 72 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin Hambolat hakkında soruşturma izni vermemişti.