Sıngapur Ulusal Üniversitesi'nden uzmanlar, iklim değişikliğinin çöl çekirgesi salgınlarına yol açabileceği ve bu durumun gıda üretim sistemlerini zorlayarak küresel gıda kıtlığı riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin, aşırı rüzgar ve yağışa neden olarak çekirge salgınlarını teşvik edebileceğini belirten uzmanlar, bu megasürülerin küresel besin zinciri üzerinde yıkıcı etkilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
ÇEKİRGELERİN YIKICI ETKİSİ
Çöl çekirgesinin milyonlarca sürü halinde uzun mesafelere seyahat ederek mahsullere zarar verdiği ve kıtlığa neden olduğu biliniyor. Araştırmacılar, bir sürünün ortalama 80 milyon çekirgeden oluştuğunu ve bir günde 35 bin kişiyi beslemeye yetecek kadar gıda ürünü tüketebildiğini vurguluyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN MAALİYETİ
İklim değişikliğinin çekirge salgınlarını önleme ve kontrol etmeyi giderek zorlaştıracağını belirten uzmanlar, bu durumun büyük mali etkilere neden olabileceğini ifade ediyor. Özellikle Fas ve Kenya gibi duyarlı bölgelerin yüksek risk altında olduğunu belirten araştırmacılar, çekirge habitatlarının genişleyerek Batı Hindistan'a doğru yüzde beş oranında büyümeye devam edeceğini öne sürüyor. Dünya Bankası'na göre, çekirge istilasına müdahale etmek 450 milyon dolardan fazlaya mal olabilirken, çekirge istilasının 2,5 milyar dolarlık mahsul hasarına yol açtığı tahmin ediliyor.