Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adana’nın Çukurova ilçesi Huzurevleri Mahallesi’nde bulunan İhsan Bayram Sitesi C Blok’un yıkılması sonucu 82 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında inşaat mühendisi Ferit Işık ve müteahhit Celal Gül hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep etti.
Adana 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen beşinci duruşmada, tutuklu yargılanan sanıklar Ferit Işık ve Celal Gül, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Yakınlarını kaybeden mağdurlar ve avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu.
SUÇLAMALAR VE SAVUNMALAR
İnşaat mühendisi Ferit Işık, önceki savunmalarını yineleyerek, binada yapılan proje değişikliklerinin tamamen teknik bir konu olduğunu ve bu süreçte tek sorumlunun belediye ve müteahhit Celal Gül olduğunu ileri sürdü. Işık, "1997'de iskan almadan bitirilen binaya, eski evraklar üzerinden 2010 yılında ruhsat verildi. Ben o dönemde projeden sorumlu değildim. İnşaat süreci boyunca teknik şartlara uyulmadığını ve projede oynama yapıldığını sonradan öğrendim. TUS (teknik uygulama sorumluluğu) görevini yapmadığım halde bana imza atılmış. Belediye ve müteahhit sorumludur, uzun süredir tutukluyum, tahliyemi talep ederim" dedi.
Müteahhit Celal Gül de önceki ifadelerini tekrarlayarak suçlamaları kabul etmedi. Gül, "Ben teslim oldum, kaçmadım. Emniyetten arandığımda gönüllü olarak gittim ve teslim oldum. Kaçma gibi bir niyetim yoktu. Uzun süredir tutukluyum, tahliye edilmemi istiyorum" diye konuştu.
MÜŞTEKİLERDEN TEPKİ: 'TAHLİYE OLURLARSA KAÇARLAR'
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ise sanıklardan şikayetçi olduklarını belirtti. Müşteki avukatı Nazan Akça Subaşı, sanıkların depremin hemen ardından saklandığını ve kaçma şüphesiyle tutuklandığını hatırlattı. Avukat Subaşı, "Sanıklar depremden sonra 14 Şubat tarihinde yakalandılar. Adana 4. Sulh Ceza Hakimliği de kaçma şüphesi nedeniyle tutuklama kararı verdi. Sanıklar tahliye edilirse, kaçmaları yüksek ihtimaldir" dedi.
UZMANLIK RAPORU: İMZALAR SANIĞA AİT
İnşaat mühendisi Ferit Işık, önceki savunmalarında projedeki imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürmüştü. Ancak, Adana Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından hazırlanan uzmanlık raporunda, projedeki "proje müellifi" ve "TUS" bölümlerinde yer alan imzaların, Ferit Işık’a ait olduğu tespit edildi.
TUTUKLULUK HALİ DEVAM EDECEK
Mahkeme heyeti, Celal Gül ve Ferit Işık’ın tutukluluk hâlinin devamına, dosyada eksik olan tanık ve bilirkişi raporlarının tamamlanmasına karar verdi. Duruşma, 10 Ocak 2025 tarihine ertelendi.