Bugün kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 85. yıl dönümü. 5 Aralık 1934'te her kadına '22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme' hakkı verildi.
Aralık 1934 tarihinde Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri gerçekleşti: Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Kadınların ilk kez aday olabildiği ve oy kullandığı TBMM V. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı. Ulu Önder kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için adım atılırken, Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikle kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular. Her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Türkiye'de kadınlara milletvekili olma hakkının tanınmasının ardından yapılan seçimde Meclis'e 18 kadın milletvekili girmiş ve kadınlar yüzde 4.5 oranında temsil edilmişlerdi.
Satıkadın olarak anılan Satı Çırpan, Türkiye'nin ilk kadın milletvekillerinden oldu. 1935-1939 yıllarında Ankara milletvekili olarak görev yapan Çırpan, seçilen 18 kadının arasında yer aldı. Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle tanındı. Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandılar.
Türkiye, Fransa ve İtalya'dan 11 İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülke olarak tarihe geçti.
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 85. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada “TBMM'de kadın milletvekili oranı yüzde 17, İsviçre'de ise yüzde 42. Bizim istediğimiz yüzde 50. Yani eşit temsil. Şimdi 600 milletvekilinden sadece 102'si kadın. 85 yılda sadece bir arpa boyu mu yol gittik?” dedi.