9 puanlık artış!: Mevduat faizleri tekrardan artışa geçti!

Merkez Bankası'nın likidite fazlasını önlemek için attığı adımlar sonucunda mevduat faiz oranları yeniden yükselişe geçti. Beklentiler doğrultusunda mevduat faizlerinde 8-9 puanlık artış görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta aldığı zorunlu karşılık tedbirleri ile piyasada önemli değişikliklere neden oldu. Likidite fazlasını kontrol altına almak amacıyla hayata geçirilen bu adımlar, mevduat faizlerinde yukarı yönlü bir hareket başlattı.

ZORUNLU KARŞILIK TEDBİRLERİ

Geçtiğimiz perşembe günü TCMB, yabancı para cinsinden kredi büyümesine aylık yüzde 2 sınırı getirdi ve Türk Lirası (TL) ile kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanan mecburi karşılık oranlarını artırdı. Bu adımlar, piyasadaki likidite fazlasını önlemeyi ve finansal istikrarı sağlamayı amaçlıyordu.

FAİZ ORANLARINDA ARTIŞ

Zorunlu karşılık uygulamalarının hemen peşinden piyasa faizi göstergesi TLREF, yüzde 47 civarından yüzde 53'e yükseldi. Mevduat faizleri de bu doğrultuda artış gösterdi.

NEDEN MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞMÜŞTÜ?

TCMB'nin rezerv birikimi, 51 milyar dolara ulaşarak Türk Lirası fazlasına neden olmuş ve bu durum gecelik faizleri ve mevduat faizlerini aşağıya çekmişti. Bu durum, ekonomistler tarafınca bazı riskler yaratabileceği gerekçesiyle eleştirilmişti. Sistemin likidite fazlası, geçen hafta ortalama 600 milyar liraya kadar yükselmişti.

TCMB'NİN ADIMLARI SONRASI GELİŞMELER

TCMB'nin mecburi karşılık adımlarının peşinden, perşembe günü yüzde 50,8'e yükselen TLREF, cuma günü yüzde 53 ile faiz koridorunun üst bandına yerleşti. Bankacılar, bu adımların piyasadan 500 milyar liradan fazla likiditeyi kalıcı olarak çekeceğini hesapladı.

MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ ARTIŞ

Ekonomistler, TCMB'nin adımlarının bu hafta etkisini göstereceğini öngörmüştü. Beklentiler doğrultusunda mevduat faizlerinde 8-9 puanlık artış kaydedildi. Düşük bakiyeli tasarruflarda TL mevduat faizi yüzde 50’ye yaklaşırken, yüksek miktarlı hesaplarda yüzde 54 seviyesi görüldü. Geçen haftalarda mevduat faizleri, düşük bakiyeli tasarruflarda yüzde 41'e kadar gerilemişti ve 30'lu sayılara inebileceği konuşuluyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.