AB, amalgam dolguyu yasakladığını açıkladı

Avrupa Birliği (AB), halk arasında siyah, gri veya gümüş dolgu olarak da bilinen ve civa içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025'te yasaklayacak. Yeni düzenlemeler, AP ve üye ülkeler tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanacak ve yürürlüğe girecektir.

Avrupa Parlamentosu (AP), civa kullanımını azaltacak yeni düzenlemeler konusunda üye ülkelerle yapılan müzakerelerde anlaşma sağlandığını duyurdu. Halkın ve çevrenin korunması amacıyla hazırlanan yeni düzenlemelere göre, Avrupa Birliği ülkelerinde amalgam dolgu kullanımı 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yasaklanacak.

CİVA KULLANIMI YASAKLANDI

Amalgam dolgular, sadece hastanın özel tıbbi ihtiyaçlarına dayanarak ve diş hekimi tarafından "kesinlikle" gerekli görülmesi durumunda uygulanabilecek. Sağlık sistemlerinde amalgam dolgu yerine alternatif tedavilerin geri ödemelerinin güncellenmemiş olduğu ülkeler, yeni düzenlemeyi 30 Haziran 2026'ya kadar erteleyebilecekler. AB'nin amalgam dolgu ihracatı da 1 Ocak 2025 tarihinde yasaklanacak. Üretim ve ithalat ise 1 Temmuz 2026'dan itibaren yasak olacak.

AB'de amalgam dolgu nedeniyle yılda yaklaşık 40 ton cıva kullanılmaktadır. Yeni düzenlemeler, AP ve üye ülkeler tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanacak ve yürürlüğe girecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Araştırma: Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor!
Beyin sisi yaşamı nasıl etkiliyor? Beyin Sisi deyip geçmeyin!
İlk Kez Uygulanan Gen Tedavisiyle Opal Sandy İşitme Duyusunu Kazandı
Uzmanlar uyardı: Aşırı el terlemesi neyin habercisi?
BB Uzmanından Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarıyla İlgili Bilgilendirme ve Önlemler