Bildiğiniz gibi Rusya-Ukrayna savaşı sadece Türkiye gibi komşu ülkeleri değil tüm dünyayı derinden etkiledi. Bir yandan mülteci krizine yeni bir dalga daha eklenirken, bir yandan enerji alanında önemli bir kriz oluştu. Çünkü Rusya petrolden doğal kaza pek çok enerji kaynağının en önemli sahiplerinden biri konumunda. Haliyle Rusya’ya ambargo uygulanınca bu durumdan neredeyse tüm dünya etkilendi. Bu yüzden de Rusya’dan alınan enerji kaynaklarına bir alternatif aranmaya başladı.
Rusya’dan alınana enerji kaynaklarının yerini doldurmak için kısa vadede başka ülkelere yönelinecek. Ancak Avrupa Birliği daha uzun vadede herhangi bir ülkeye bağımlı olmadığı bir çözüm arıyordu. Bu arayış Avrupa Birliği’ni güneş enerjisine götürdü. Avrupa Birliği, Rus petrolünün boşluğunu güneş enerjisi ile doldurmayı planlıyor.
Şubat ayında başlayan Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu’ndan Rusya enerjisinin yerini nasıl doldurabilecekleri konusunda bir rapor hazırlamasını istemişti. O rapor hazırlandı ve bu hafta Avrupa Komisyonu tarafından sunuldu.
REPowerEU adını taşıyan rapor, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren çeşitli işletmelerle ortaklıklar kurulmasını öngörüyor. Bu ortaklıklar kapsamında hızlı bir şekilde güneş ve rüzgar enerjisi kaynakları yaratılacak. Ayıca yenilenebilir hidrojen de bir enerji kaynağı olarak kullanılacak. REPowerEU planı kapsamında, ilk kez Avrupa Birliği genelinde bir hidrojen projesine izin verildi. Bu proje yaz aylarında hayata geçirilecek.
Kısa vadede hidrojene yatırım yapılacak olsa da uzun vadede Avrupa Birliği tüm kartlarını güneş ve rüzgar enerjisine oynuyor. 2030 yılına kadar enerji üretiminde rüzgar enerjisinin payı yüzde 33’ten yüzde 67’ye çıkacak. Avrupa Birliği’ndeki en büyük elektrik kaynağı ise güneş enerjisi olacak. Avrupa Birliği’nde tüketilen elektriğin yarısından fazlası evlerin çatısına kurulan güneş panelleri ile karşılanacak.