AB, İsrail'in Gazze'ye yönelik insani yardım kısıtlamalarını kınadı

AB'den gelen kınama, İsrail'in insani yardımların girişine yönelik kısıtlamalarını eleştiren bir açıklama oldu. AB yetkilisi Borrell, İsrail'in bu kısıtlamalarını kınayarak insani koridora izin verilmesi yönünde çağrıda bulundu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik insani yardımların girişini engellemesiyle ilgili olarak, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in bu kısıtlamalarını kınadığını ve insani yardımların girişine yönelik engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Borrell, İsrail'e, mevcut engelleri kaldırarak girişleri kolaylaştırma ve insani koridorların açılmasına izin verme çağrısında bulundu.

‘İSRAİL’İN SORUMLULUĞUNDA’

Borrell'in ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 29 Şubat'ta Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısının aydınlatılması için uluslararası bir soruşturma talep edildiği ifade edildi. Açıklamada, soruşturmanın sonucuna bakılmaksızın, uluslararası hukukun gerektirdiği şekilde hareket etmek ve insani yardımların sivil halka ulaştırılmasını sağlamak için İsrail'in sorumluluğuna vurgu yapıldı.

"Bu olayın sorumluluğu, İsrail ordusunun uyguladığı kısıtlamalara ve şiddet yanlısı aşırılık yanlılarının insani yardım sağlanmasını engellemesine dayanıyor" sözleri söylenen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu çok ciddi olay, insani yardım girişindeki kısıtlamaların kıtlık, açlık ve hastalık yaratmaya katkıda bulunduğunu, aynı zamanda şiddeti de beraberinde getiren bir çaresizlik düzeyini ortaya koyuyor. Kesintisiz mücadele ve uluslararası insancıl hukukun göz ardı edilmesi, insani yardımın dağıtımını imkansız hale getirecek şekilde tam bir kaosa yol açacaktır."

‘KISITLAMALARI KINIYORUZ’

Açıklamada, "İsrail'in insani yardım girişine ve geçiş noktalarının açılmasına yönelik uyguladığı kısıtlamaları kınıyoruz," sözleri ifade edildi.

Açıklamada, İsrail'in sahadaki BM kuruluşları ve diğer insani aktörlerle tam iş birliği yaparak, tüm geçiş noktalarından ücretsiz, engelsiz ve güvenli insani erişime izin vermesi çağrısında bulunuldu. İsrail'e, Kerem Şalom geçişindeki engellerin derhal kaldırılması, kuzeydeki Karni ve Erez geçiş kapılarının açılması, Aşdod Limanı'nın insani desteğe açılması ve Ürdün'den doğrudan insani koridora izin verilmesi talep edildi. Ayrıca, açıklamada havadan yardımın ulaştırılmasının son çare olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Namur'da Göstericiler İsrail'e Silah Satışını Protesto Etti
ABD Dışişleri Bakanı: İsrail'in Gazze'deki Sivil Koruma Planı Yetersiz
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki Operasyonları Hakkında Açıklama Yaptı
Putin'in Yeni Kabine Atamaları: Rusya'da Hükümet Değişiklikleri
Gazze'de İsrail Saldırıları Devam Ediyor: Son 24 Saatte 63 Filistinli Hayatını Kaybetti