Japonya ve Avrupa Birliği, güvenlik ve savunma ortaklığı anlaşması imzaladı

Avrupa Birliği ve Japonya, Tokyo'da imzalanan yeni bir Güvenlik ve Savunma İş Birliği Anlaşması ile askeri iş birliğini güçlendiriyor. Anlaşma, ortak tatbikatlar, savunma sanayisi bilgi alışverişi ve uzay güvenliğini kapsıyor.

Avrupa Birliği (AB) ile Japonya arasında Tokyo’da imzalanan yeni bir Güvenlik ve Savunma İş Birliği Anlaşması, askeri alanda çeşitli iş birliğini öngörüyor. Anlaşmaya Japonya Dışişleri Bakanı Takeşi İvaya ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell imza attı. Borrell, anlaşmayı "tarihi ve mevcut döneme uygun" olarak tanımladı. 

Anlaşma, askeri tatbikatlar, savunma sanayisiyle ilgili bilgi alışverişi ve uzay güvenliği gibi birçok konuyu kapsıyor. Ayrıca, iki tarafın deniz kuvvetlerinin ortak tatbikatlar düzenlemesine ve bu tatbikatlara "her iki tarafın onaylayacağı üçüncü ülkelerin" katılmasına olanak tanıyor. Borrell, bu anlaşmanın AB'nin tarihinde bir Hint-Pasifik ülkesiyle yapılan ilk benzeri olduğunu belirterek, bölgedeki güvenlik durumu göz önüne alındığında, iş birliği ile gelişen tehlikelerin üstesinden gelme yeteneklerini artıracaklarını vurguladı. 

Borrell, Japonya seyahatinin ardından Güney Kore’de resmi temaslarda bulunacak ve bu seyahati, "Son beş yılda AB'nin aktif angajmanını güçlendirme çabası için bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi. Japonya Dışişleri Bakanı İvaya ise, anlaşmanın amacının "güvenlik ve savunma alanlarında iş birliğini artırmak, geliştirmek, derinleştirmek ve güçlendirmek" olduğunu ifade etti.

Japonya, NATO'nun belirlediği gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) en az yüzde 2'sini savunmaya ayırma hedefini 2027 yılına kadar gerçekleştirmek için harcamalarını artırma kararı aldı. Bu kararın, Çin'in son dönemlerde Tayvan üzerindeki baskısını artırmasıyla bağlantılı olduğu düşünülüyor. Japonya Başbakanı Şigeru İşiba, Hint-Pasifik bölgesinde NATO benzeri bir askeri ittifakın kurulabileceğini dile getirmişti. Japonya, askeri teçhizat konusunda uzun süredir ABD'nin desteğine güveniyor; ancak şu anda İngiltere ve AB üyesi İtalya ile birlikte, 2035'te göreve hazır olması planlanan bir savaş uçağı geliştirme çalışmalarına da devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.