AB Konseyi, Brüksel'de gerçekleştirilen dışişleri bakanları toplantısında, Rusya'ya yönelik 15. yaptırım paketinin kabul edildiğini duyurdu. Bu yeni yaptırım paketinin, Rusya'nın savaş gücünü daha da zayıflatmayı hedefleyen ekonomik ve bireysel kısıtlamalar içerdiği belirtildi.
Açıklamada, yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "gölge filosunu" hedef almayı amaçladığı, böylece AB yaptırımlarının aşılmasının engellenmesinin ve Rusya'nın askeri ve endüstriyel kapasitesinin zayıflatılmasının planlandığı vurgulandı. Ayrıca, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tehditlerde bulunan 54 kişi ve 30 tüzel kişiye yaptırım uygulanacağı bildirildi.
Yeni yaptırım listesine, Kiev'deki çocuk hastanesine saldıran askeri birlikler, enerji sektörü liderleri ve çocuk kaçırılmasından sorumlu kişiler de dahil edildi. Ayrıca, iki Kuzey Koreli üst düzey yetkili de yaptırım listesine eklenmiş bulunuyor. Rusya’ya önemli gelir sağlayan deniz yolu taşımacılığı yapan firmalar, yeni savunma şirketleri, Rus ordusuna lojistik destek sağlayan sivil hava yolu şirketleri ve kimya fabrikaları da yaptırım uygulanan şirketler arasında yer aldı.
Bu pakette, ilk kez Çinli aktörlere de yaptırım uygulanarak, insansız hava aracı bileşenleri ve mikroelektronik tedarik eden firmalara seyahat yasağı ve ekonomik kısıtlamalar getirildi. Ayrıca, AB'nin liman erişimi yasağı ve deniz taşımacılığı hizmetleri yasağına tabi tutulan 52 gemi de listeye alındı. Bu gemiler, Putin'in enerji sektörünü destekleyen ya da Ukrayna tahılını taşıyan tankerleri içeriyor.
Yaptırımlar, Rusya'nın askeri ve endüstriyel yapısına doğrudan katkı sağlayan şirketler için daha sıkı ihracat kısıtlamalarını da kapsıyor. Çin, Hindistan, İran, Sırbistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden 32 yeni kuruluş bu kısıtlamalardan etkilenecek.
Ayrıca, AB, Rus mahkemeleri tarafından verilen kararların kendi topraklarında tanınmasını ve uygulanmasını yasaklama kararı aldı. Bu adım, Avrupa şirketlerinin Rusya ile olan ticari davalarını korumayı amaçlıyor. AB'nin geniş çaplı yaptırımları, ticaret, finans, enerji, teknoloji, sanayi ve lüks ürünler gibi pek çok sektörü kapsayarak devam ediyor.