AB, Türkiye İle Daha Yakın İlişki Kurmak İstiyor: "Tüm üye ülkeler hemfikir"!

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, basına ortak açıklamalarda bulundu. Borrell, "Tüm üye ülkeler, Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulmasında aynı fikir." dedi.

AB Ülkeleri Dışişleri Bakanları, Brüksel'de Türkiye İlişkilerini Değerlendirdi"

AB Ülkeleri'nin dışişleri bakanları, gayriresmi bir toplantıda AB Dönem Başkanı Belçika'nın başkenti Brüksel'de buluştu. Toplantının gündeminde Türkiye ile ilişkiler de yer aldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, toplantının ardından basın açıklaması yaparak görüşlerini paylaştı.

Borrell, "Tüm üye ülkeler, Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulmasında aynı fikir." dedi. Kıbrıs meselesini dikkate alarak Türkiye ile temasa geçmenin önemine vurgu yapan Borrell, çatışmalardan kaçınılması ve işbirliğinin artırılması gerektiğini belirtti. "Türkiye ile daha fazla ilişki kurmamız, çıkarlarımızın örtüştüğü alanlarda çalışmamız ve bizi birbirimizden uzaklaştıran meselelerden kaçınmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Borrell, Türkiye ile vize serbestisi gibi konularda ilerleme sağlanmasına ilişkin bir soruya ise "Türkiye ile daha güçlü ilişki kurmamız konusunda herkes hemfikir ancak bu, gelişmelerin seyrine bağlı olacaktır. Vize konusunda ne olacağını tam olarak bilmiyorum. Bugün bu konu tartışılmadı." açıklamasında bulundu. Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ile olumlu etkileşimde bulunmanın önemine dikkat çekti.

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib ise "Türkiye küresel sahnede giderek daha önemli bir stratejik ortak olarak yer alıyor." ifadelerini kullandı. Lahbib, Türkiye'nin vazgeçilmez bir ortak olduğunu belirterek, hukukun üstünlüğü, demokrasi, yargının bağımsızlığı ve Kıbrıs gibi konulardaki farklılıkları yakın zamanda görüşmek istediklerini ifade etti. Ayrıca, AB'ye 10 ülkenin katıldığı 2004 genişlemesinin 20. yılını kutlamak için nisan ayında düzenlenecek etkinliğe Türkiye'yi davet edeceklerini kaydetti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İsrailli Şarkıcının Eurovision Performansı Protesto Edildi
Hollandalı Sanat Akademisi İsrail İle İşbirliğini Sonlandırdı
Domuz Böbreği Naklinde Ölüm: Ksenotransplantasyonun Riskleri
Dünyanın En Tehlikeli Nesnesi - Fil Ayağı
Tel Aviv ve Kudüs’te Hükümet Karşıtı Protestolar: Çok Sayıda Gözaltı