Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Gürcistan'da 26 Ekim'de gerçekleştirilen parlamento seçimleri sonrası yaşanan usulsüzlük iddialarına ilişkin endişelerini dile getirdi ve acil bir soruşturma yapılmasını talep etti. Muhalefet ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçim sonuçlarını tanımayacaklarını ilan ederken, uluslararası gözlemciler de süreçteki sorunlara dikkat çekti.
SEÇİM GÖZLEMCİLERİNDEN UYARI
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Konseyi tarafından yapılan ortak açıklamada, seçimlerin ardından yaşanan gelişmelerin dikkatle izlendiği belirtildi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderliğindeki Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu'nun ön bulguları, seçim sürecinde oy gizliliğine sık sık riayet edilmediğini, usule ilişkin çeşitli tutarsızlıkların yaşandığını ve seçmenlerin sindirildiği yönünde raporlar sundu.
HIZLI VE ŞEFFAF SORUŞTURMA TALEBİ
Açıklamada, Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu ve diğer yetkililerden seçim usulsüzlükleri ve ihlalleri ile ilgili iddiaların "hızlı, şeffaf ve bağımsız şekilde soruşturulması" talep edildi. "Bu usulsüzlükler açıklığa kavuşturulmalı ve ele alınmalıdır. Bu, seçim sürecine olan güvenin yeniden tesis edilmesi için gerekli bir adımdır" ifadeleri dikkat çekti.
NATO'DAN TEYİT
NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, yaptığı açıklamada, Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu'nun seçimlerin "eşit olmayan bir ortamda gerçekleştirildiğini" ve bunun halkın seçim sonuçlarına olan güvenini zedelediğini belirtti. İhlal iddialarının "eksiksiz bir şekilde" soruşturulması gerektiğinin altını çizdi.
SEÇİM SONUÇLARI
Gürcistan'da yapılan seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi, yüzde 53,93 oy alarak zafer kazandı. İkinci sırada yüzde 11,03 ile "Değişim İçin Koalisyonu", üçüncü sırada yüzde 10,16 ile "Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik", dördüncü sırada yüzde 8,81 ile "Güçlü Gürcistan" ve beşinci sırada yüzde 7,77 ile "Gakharia Gürcistan İçin" partisi yer aldı. Muhalefet, seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini ifade etti.