AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı

Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile karşılıklı fayda sağlayan bir ilişki geliştirmenin stratejik önemini vurgulayarak, bu çerçevede Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına büyük bir önem atfettiğini bildirdi.

AB zirvesinin sonuç bildirisinde Türkiye ile ilişkilere dair bölümün açıklandığı Brüksel'de süren AB zirvesi hakkında bilgi verildi. 
Bildiride, "AB'nin, Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortam ile Türkiye'yle işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı vardır," ifadeleri kullanıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, AB Komisyonu ile Kasım 2023'te sunduğu ortak raporda yer alan önerilerin ilerletilmesi çağrısının yapıldığı bildiri yayınlandı. Bildiride, bu önerilerin "aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir" bir şekilde ve gerektiğinde AB Konseyi'nin ek rehberliğine tabi olarak ilerletilmesi için AB Daimi Temsilciler Komitesi'ne (COREPER) talimat verildiği belirtildi. Bildiride, "Türkiye'nin kendi yapıcı katılımı, raporda belirlenen çeşitli ortaklık alanlarının ilerletilmesinde yararlı olacaktır," değerlendirmesi yapıldı.

KIBRIS VURGUSU

Bildiride aynı zamanda "AB-Türkiye işbirliğini de geliştirebilecek olan Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına ve ilerlemesine büyük önem vermektedir," ifadeleri geçti.

Bildiride, AB'nin Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki sürece bağlı olduğu vurgulanarak, "AB, elindeki tüm uygun araçlarla, BM liderliğindeki sürecin tüm aşamalarını desteklemede aktif rol oynamaya hazırdır." ifadesi kullanıldı. Zirvenin dış ilişkiler oturumunda Türkiye ile ilgili kısımda, Borrell'in AB Komisyonu ile birlikte Kasım 2023'te sunduğu rapordaki önerilerin görüşüldüğü belirtildi.


Raporda, "Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'deki tüm yasa dışı sondaj faaliyetlerinden, egemenlik ve egemenlik haklarına saygı göstermeyen diğer tüm eylemlerden kaçınmaya devam etmesi koşuluyla, 2019'da askıya alınan AB-Türkiye Ekonomi, Enerji ve Ulaştırma Yüksek Düzeyli Diyalogları'nın yeniden etkinleştirilmesi, aynı mantıkla, Ortaklık Konseyi ve Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog toplantılarının bakanlar düzeyinde yeniden başlatılması, iklim, sağlık, göç ve güvenlik, tarım ile araştırma ve yenilik konularında sektörel Üst Düzey diyalogların sayısının artırılması," gibi öneriler yerlerini almıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.