ABD basınında yeni bir iddia oluştu: İsrail'in yeni hedefi Lübnan mı?

ABD yönetimi, Hizbullah'ı sınırdan itmeye yönelik diplomatik çabalar başarısız olursa İsrail'in Lübnan'ı işgal edebileceğini düşünüyor. CNN'de yer alan habere göre üst düzey bir ABD'li yetkili, İsrail'in yakın zamanda bir askeri operasyon düzenleyebileceği varsayımıyla hareket ediyor.

CNN'deki haberde, ABD'li üst düzey yetkililere dayanarak aktarılan bilgilere göre, Amerikan yönetimi ve istihbarat yetkilileri, İsrail'in Lübnan'ı işgal etme olasılığından endişe duyuyorlar.

Eğer Hizbullah'ı kuzey sınırından itmeye yönelik diplomatik çabalar başarısız olursa, İsrail'in Lübnan'ı yaza doğru karadan işgal etme planı yapabileceği düşünülüyor.

İsrail henüz kesin bir karar almamış olsa da, ABD Başkanı Joe Biden liderliğindeki yönetimde endişenin ciddiyeti vurgulanmış durumda.

Bir yetkiliye göre, bahar sonu veya yaz başlangıcında bir operasyon olasılığı, üst düzey yöneticiler için istihbarat brifinglerine dahil edilmiş durumda.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, "İsrail'in önümüzdeki aylarda bir askeri operasyon düzenleyeceği varsayımıyla hareket ediyoruz" dedi.

Yetkili, "Hemen önümüzdeki birkaç hafta içinde değil fakat belki bu baharın sonlarına doğru. İsrail'in askeri operasyonu açık bir olasılık" ifadelerini kullandı.

İSRAİL HÜKÜMETİ İÇİNDE FARKLI GÖRÜŞLER VAR

Üst düzey bir ABD'li yetkili, İsrail hükümeti içinde "Lübnan'a girme ihtiyacı" konusunda farklı görüşlerin olduğunu belirtti, "Bence İsrail'in yaptığı şey, müzakere edilmiş bir anlaşma olacağı umuduyla bu tehdidi gündeme getirmek," diye konuştu.

ABD'li yetkili şunları ekledi: "Bazı İsrailli yetkililer bunun daha çok kullanabilecekleri bir tehdit yaratma çabası olduğunu öne sürüyor. Diğerleri ise askeri bir gereklilik olarak gerçekleşeceğini söylüyor."

"ATEŞKES OLURSA HİZBULLAH DURACAK"

Reuters haber ajansı, önceki gün Hamas'ın İsrail'le ateşkesi kabul etmesi ve İsrail'in Lübnan'a saldırılarını durdurması şartıyla Hizbullah'ın da çatışmalara ara vereceğini bildirmişti. Ayrıca, haberde Yemen'deki Husilerin de benzer bir durumda saldırılarını durdurmayı gözden geçireceği açıklanmıştı.

Hizbullah'a yakın iki kaynaktan biri Reuters'a, "Hamas ateşkesi onayladığını açıkladığı ve ateşkes ilan edildiği anda Hizbullah da ateşkese uyacak ve daha önce olduğu gibi güneydeki operasyonlarını derhal durduracak" demişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Suriye lideri Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'a lösemi teşhisi konuldu
ABD’li rapçi canlı yayında yanlışlıkla kendisini vurdu
ABD'den İran'a: Helikopter Kazasında Suçlamalar Temelsiz
Reisi’nin Ölümü Ardından İran’da Seçim Tarihi Açıklandı
ABD, İran'ın yardım talebine nasıl yanıt verdi? Ayrıntılar ortaya çıktı!