ABD ekonomisi 254.000 yeni iş eklenmesiyle beklentileri aştı

ABD ekonomisi Eylül ayında 254.000 yeni iş ekleyerek, ekonomistlerin beklentilerini ikiye katladı. İşsizlik oranı ise %4.1’e geriledi. Bu güçlü veriler, Federal Reserve'in faiz indirimlerini yavaşlatabileceği sinyalini veriyor.

ABD İŞ PIYASASI GÜÇLENIYOR

ABD ekonomisi, Eylül ayında beklenenden çok daha fazla, tam 254.000 yeni iş ekleyerek piyasalara sürpriz yaptı. Ekonomistlerin beklentisi 140.000 civarındayken bu büyük artış, ekonominin gücünü koruduğunu gösteriyor. İşsizlik oranı ise %4.1'e gerileyerek ekonominin genel sağlık durumunun iyi olduğunu işaret etti.

Beklentiler Aşıldı

Eylül ayı verileri, özellikle özel sektörde güçlü bir büyüme sergiledi. Restoran ve barlar gibi gıda hizmetlerinde büyük artış görülürken, imalat sektörü iş kayıpları yaşadı. Gıda hizmetlerinde 69.000 yeni iş eklenirken, imalat sektöründe ise 7.000 iş kaybı yaşandı.

Faiz İndirimleri Yavaşlayabilir

Bu güçlü iş verileri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki faiz indirim hızını etkileyebilir. Fed, son toplantısında dört yıl aradan sonra ilk kez faiz oranlarını düşürmüştü, ancak bu yeni veriler, ekonominin güçlü seyrettiğini gösterdiği için faiz indirimlerinin daha yavaş gerçekleşebileceği düşünülüyor.

Yüksek İstihdam Büyümesi

Sağlık sektörü de yine güçlü iş artışları sergiledi ve 45.000 yeni iş ekledi. Ayrıca saatlik ücretler de artmaya devam ederek yıllık bazda %4 artış kaydetti. İş gücüne katılım oranı sabit kalırken, birçok sektör olumlu büyüme gösterdi.

ABD’nin bu iş büyümesi, resesyon endişelerini hafifletirken, ekonominin hız kesmeden büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, gelecekteki ekonomik büyüme için olumlu sinyaller veriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.