Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 204,39 puanlık bir düşüşle günü tamamladı. Toplam işlem hacmi ise 79,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Gün içerisinde bankacılık endeksi yüzde 1,43, holding endeksi ise yüzde 3,37 oranında değer kaybederken, sektör endeksleri arasında yalnızca iletişim sektörü yüzde 0,67'lik bir artışla günü pozitif tamamladı. En fazla değer kaybeden sektör ise yüzde 4,24 ile madencilik oldu.
ABD'den gelen enflasyon verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos ayında beklentiler doğrultusunda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,5 oranında arttı. Temmuz ayında da yüzde 0,2'lik bir artış kaydeden TÜFE, yıllık bazda ise yüzde 2,9 yükselmişti ve bu veri, Şubat 2021’den beri en düşük yıllık artış olarak kayda geçti.
Analistler, açıklanan bu enflasyon verilerinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 25 baz puanlık faiz indirimine gitme ihtimalinin arttığını belirtiyor. Bununla birlikte, faiz indirimlerinin sert olmayacağına yönelik beklentiler küresel piyasalarda risk iştahını azalttı.
Yarın yurt içinde ödemeler dengesi, haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ile ABD'den Üretici Fiyat Endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları önemli gündem maddeleri arasında olacak. ECB'nin 25 baz puanlık faiz indirimi yapması beklenirken, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları da piyasanın yönü üzerinde belirleyici olacak.
Teknik olarak, analistler BIST 100 endeksi için 9.400 ve 9.300 puan seviyelerinin destek, 9.750 ve 9.900 puan seviyelerinin ise direnç olarak öne çıktığını ifade ediyor.
AA Finans'ın Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında cari işlemler hesabının 749 milyon dolar fazla vereceğini tahmin ediyor. 2024 yılı için ise cari işlemler açığının 20 milyar 414 milyon dolar civarında olacağı öngörülüyor.