ABD, Filistin’de Öldürülen Vatandaşı Ayşenur Eygi İçin Sessiz Kalacak mı?

ABD ve Türk vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül’de Batı Şeria’da düzenlenen barışçıl bir protesto sırasında İsrail askerleri tarafından öldürüldü. ABD yönetiminin tepkisi sınırlı kalırken, Rachel Corrie’nin 21 yıl önce benzer bir şekilde İsrail tarafından öldürülmesi akıllara geldi.

6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen barışçıl bir gösteri, ABD ve Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Gösteriye katılan Eygi, İsrail keskin nişancıları tarafından başından vurularak öldürüldü. 26 yaşındaki genç aktivist, Filistinlilerin haklarını savunmak için Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) aracılığıyla Batı Şeria'ya gitmişti. Eygi, Aydın’ın Didim ilçesinde toprağa verildi.

Eygi’nin ölümü ABD’de kısa süreliğine de olsa gündem oldu ve Washington yönetiminin İsrail’e yönelik politikaları eleştirildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Eygi’nin öldürülmesinin "meşrulaştırılamayacağını" belirterek İsrail’e Batı Şeria operasyonlarında kökten değişiklik yapma çağrısında bulundu. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, Eygi’nin ölümünü bir "kaza" olarak değerlendirdi. İsrail ordusu ise Eygi'nin dolaylı bir atış sonucu öldürülmüş olabileceğini iddia etti.

Bu olay, 21 yıl önce ABD vatandaşı Rachel Corrie’nin Gazze’de İsrail tarafından öldürülmesini hatırlattı. Corrie, 2003 yılında Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına karşı barışçıl bir şekilde durmaya çalışırken, İsrail ordusuna ait bir buldozer tarafından ezilerek hayatını kaybetmişti. Corrie’nin ailesi, Eygi’nin ölümü sonrası, ABD hükümetinin İsrail’in insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmaması gerektiğini belirterek bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu.

Rachel Corrie’nin annesi Cindy Corrie, Ayşenur Eygi'nin öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, ABD’nin kendi yasalarını uygulayarak İsrail’i sorumlu tutması gerektiğini vurguladı. Cindy Corrie, ABD’nin İsrail’e yönelik askeri yardımını kesmesini öngören Leahy Yasası'na işaret etti. Leahy Yasası, insan hakları ihlallerine karışan yabancı güvenlik güçlerine askeri yardımı engelliyor.

Ayşenur Eygi'nin ailesi de, Biden yönetiminden İsrail’in hesap vermesi için baskı yapmasını talep ediyor. Ancak birçok kişi, ABD’nin İsrail karşısındaki sessizliğinin değişmeyeceğini düşünüyor. İsrail’e yönelik eleştiriler, ABD’de güçlü bir silah lobisinin etkisi altında zayıf kalıyor. Rachel Corrie'nin babası Craig Corrie de, İsrail’in Filistin’de soykırım yaptığını ve ABD’nin bu duruma silah göndererek katkıda bulunduğunu söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.