ABD Hazine Bakanlığı'nın yeni raporu, finansal hizmetler sektöründe yapay zeka kullanımının siber güvenlik ve dolandırıcılıkla mücadeledeki önemini vurgulayarak sektördeki fırsatları ve zorlukları ele alıyor.
ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan "Finansal Hizmetler Sektöründe Yapay Zekaya Özel Siber Güvenlik Risklerinin Yönetilmesi" başlıklı rapor, finansal hizmetler sektöründe yapay zeka kullanımının siber güvenlik ve dolandırıcılıkla mücadelede önemli bir rol oynadığını vurgulamaktadır.
Raporda, 42 farklı şirketle yapılan görüşmeler sonucunda finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın kullanımına dair çeşitli girdiler elde edildiği belirtilmektedir. Bu şirketler arasında küresel sistemik öneme sahip finansal kuruluşlar ile yerel banka ve kredi birlikleri gibi çeşitli ölçekteki finans şirketlerinin bulunduğu ifade edilmektedir. Raporda ayrıca, büyük teknoloji şirketleri, veri sağlayıcıları, finans sektörü ticari birlikleri, siber güvenlik hizmet sağlayıcıları ve düzenleyici kurumların da ek paydaşlar arasında yer aldığı belirtilmiştir.
Raporda, mevcut yapay zeka kullanım senaryolarının yanı sıra yapay zeka kullanımına ilişkin en iyi uygulamalar ve tavsiyelerin sunulduğu kapsamlı bir genel bakışın yer aldığı ifade edilmektedir. Ancak, raporun finans sektöründe yapay zekanın kullanımını zorunlu kılmadığı ve bir onay anlamına gelmediği vurgulanmıştır.
ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Nellie Liang, raporun finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılıkla mücadelede önemli bir rol oynadığını ve bu teknolojilerin kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Raporun başarılı bir kamu-özel sektör ortaklığına dayandığını vurgulayan Liang, finansal kurumların güvenli bir şekilde iş yapabilmesi ve yapay zeka kaynaklı dolandırıcılığı önleyebilmesi için net bir vizyon sunduğunu ifade etmiştir.
Raporda, yapay zekanın finansal hizmetler sektöründe güvenlik ve dayanıklılık için önemli fırsatlar sağladığı ancak aynı zamanda operasyonel riskler, siber güvenlik ve dolandırıcılık gibi zorluklar da beraberinde getirdiği belirtilmiştir. Bu zorluklarla başa çıkabilmek için çeşitli adımlar önerilmiştir, bunlar arasında büyüyen kabiliyet açığının ele alınması, düzenleyicilerin koordinasyonu, yapay zeka risk yönetimi standartlarının genişletilmesi gibi konular yer almaktadır.
Rapor ayrıca, yapay zekanın finansal firmalara karşı daha karmaşık saldırılar gerçekleştirmeyi kolaylaştırabileceği ve suçluların müşterileri taklit ederek hesaplara erişebileceği gibi endişeleri de dile getirmektedir. Bu nedenle, sağlam dijital kimlik çözümleri ve uluslararası koordinasyon gibi konuların önemli olduğu vurgulanmıştır.