Çinli teknoloji devi o zamandan beri ABD hükümetinin yasaklarıyla birlikte firmanın donanım işini sürdürmekte çok zorlanıyor.
Huawei, 70 bağlı kuruluşuyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirketlerle iş yapmaktan veya ABD’de geliştirilen teknolojileri kullanmaktan men edildi. Listede Çin merkezli başka şirketler de yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri de teknoloji sektöründe öncü olmaya çalışıyor ve Amerikan firmalarının yetkinliğini artırmak için yaklaşık 54,2 milyar dolar harcamaya hazırlanıyor. ABD İnovasyon ve Rekabet Yasası adlı yasa tasarısı şu anda Temsilciler Meclisi’nde. Huawei, Varlık Listesine eklendiğinde, şirket ABD yetkilileri tarafından Çin’in askeri ve güvenlik kurumlarıyla iddia edilen bağları nedeniyle ulusal güvenlik riski oluşturmakla suçlandı. Ancak şirket, ABD hükümetinin şimdiye kadar hiçbir kanıt sunmadığı bu tür iddiaları defalarca reddetti.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yasak nedeniyle Huawei artık kendi yarı iletkenini yapamıyor ve Huawei ile iş yapan şirketlerin, gelmesi muhtemel olmayan ABD hükümetinden özel bir lisans veya izin alması gerekiyor. Tüketici elektroniği işindeki zorluklarla birlikte, Huawei şimdi odak noktasını yazılım geliştirme ve elektrikli araçlar da dahil olmak üzere diğer işlere kaydırdı. Her iki alan da Huawei’nin temel parçası değil ve Çinli şirketin bu tür sektörlerde kendini kurmayı başarıp başaramadığını görmek ilginç olacak. Huawei’nin ilk çeyrek geliri, geçen yılın aynı döneminde 182,2 milyar yuan’dan (28,1 milyar dolar) yüzde 16,5 düşüşle 152,2 milyar yuan’a geriledi.